Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Pusić s urugvajskim predsjednikom Mujicom

SANTIAGO DE CHILE, 26. siječnja 2013. (Hina) - Hrvatska namjerava jačati odnose s Urugvajem i u ekonomskoj u političkoj sferi, naglasila je prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić nakon što se

 

SANTIAGO DE CHILE, 26. siječnja 2013. (Hina) - Hrvatska namjerava jačati odnose s Urugvajem i u ekonomskoj u političkoj sferi, naglasila je prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić nakon što se u subotu u Čileu sastala s predsjednikom Urugvaja Joseom Mujicom na marginama summita Europske unije i Zajednice država Latinske Amerike i Kariba (EU-CELAC). 

"Dogovorili smo da Urugvaj počne diplomatski pokrivati Hrvatsku, bilo akreditacijom veleposlanika u Beču bilo u Rimu", istaknula je ministrica te dodala kako će to otvoriti put suradnji, budući da dvije zemlje dijele i neke zajedničke karakteristike.

"Imamo zajedničku činjenicu da smo lijepe zemlje, relativno velikog teritorija, relativno slabo naseljene i zbog toga imamo i sličnu orijentaciju. Ne možemo si priuštiti niski postotak stanovništva koje nema visoko obrazovanje, moramo imati visoko obrazovano stanovništvo da bismo mogli iskoristiti svoje komparativne prednosti. Zato smo govorili o mogućnosti suradnje na razini sveučilišta", rekla je Pusić nakon sastanka.

Istaknula je da je predsjednik Mujica osoba visokog moralnog integriteta. "Sam je prošao nevjerojatne torture, bio je zatvoren 14 godina, dakle čovjek koji je pokazao nevjerojatnu hrabrost i izdrživost", rekla je. Ministrica je također istaknula da Mujica služi kao pozitivna slika razvoja ne samo Urugvaja nego cijelog latinoameričkog kontinenta, te da je zadržao ideale i vrijednosti iz doba mladosti, vremena borbe za ravnopravnost i društvenu pravednost.

 
 


Priopćenja