Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Održan sastanak Međuresorne radne skupine za razvojnu suradnju i humanitarnu pomoć

Pod predsjedanjem ministrice vanjskih i europskih poslova, Vesne Pusić, u utorak, 22. siječnja 2013. godine, održan je sastanak Međuresorne radne skupine za razvojnu suradnju i humanitarnu pomoć

Pod predsjedanjem ministrice vanjskih i europskih poslova, Vesne Pusić, u utorak, 22. siječnja 2013. godine, održan je sastanak Međuresorne radne skupine za razvojnu suradnju i humanitarnu pomoć.

Tijekom sastanka na kojem su sudjelovali predstavnici 33 tijela državne uprave, civilnog društva, privatnog sektora i akademske zajednice, istaknuto je kako međunarodna razvojna suradnja predstavlja važan mehanizam za pružanje potpore u zemljama u razvoju, kroz dijeljenje vlastitih znanja, iskustava i sustava vrijednosti, odnosno stvaranje podloge za  partnerske odnose i dugoročnu suradnju.

Iako je Hrvatska mlada zemlja donatorica, s relativno malim volumenom službene razvojne pomoći, ratna i poslijeratna demokratska tranzicija, kao i proces pristupanja EU, odnosno još uvijek svježe iskustvo u procesu izgradnje države, predstavljaju dodanu vrijednost u globalnoj donatorskoj zajednici, kao i bolju prihvaćenost kod zemalja partnera. Zemljopisno, Hrvatska razvojnu suradnju usmjerava u neposredno susjedstvo - regiju Jugoistočne Europe i Južni Mediteran te Afganistan, fokusirajući se primarno na obrazovanje, javno zdravstvo, turizam i razvoj civilnog društva.

Na sastanku su izneseni i prijedlozi za daljnje poboljšanje učinkovitosti razvojne suradnje i pomoći te je naglašena potreba planiranja njenog postupnog povećanja. 



Priopćenja