Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

U Zagrebu otvoren sastanak partnerske komisije Američko-jadranske povelje

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić otvorila je jutros u Zagrebu sastanak partnerske komisije Američko-jadranske povelje (A5), posvećen procesu euroatlantskih integracija zemalja jugoistočne Europe

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić otvorila je jutros u Zagrebu sastanak partnerske komisije Američko-jadranske povelje (A5), posvećen procesu euroatlantskih integracija zemalja jugoistočne Europe, ulozi javne diplomacije u procesu pristupanja NATO-u te misiji ISAF u Afganistanu.

"Hrvatska upravo završava šestomjesečno predsjedanje tijekom kojeg je održala tri važne konferencije, a, kao predsjedavajuća zemlja, pozvali smo i goste, Srbiju i Kosovo, koje nisu članice Povelje, već promatrači" – istaknula je ministrica Pusić, prilikom otvaranja sastanka. Skupu su prisustvovali Igor Lukšić, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Crne Gore, zamjenik ministra vanjskih poslova Kosova, Petrit Selimi, zamjenica ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Ana Trišić Babić, g. Oliver Krliu, iz Ministarstva vanjskih poslova Makedonije, g. Ilir Melo, iz albanskog Ministarstva vanjskih poslova i načelnik Odjela za zajedničku sigurnosnu i obrambenu politiku Ministarstva vanjskih poslova Srbije, Nenad Glišić. Ministrica je ovom prilikom podsjetila i da je Makedonija, koja 1. siječnja 2013. preuzima šestomjesečno predsjedanje Poveljom, bila potpuno spremna ući u NATO zajedno s Hrvatskom i Albanijom, ali da to nije uspjela zbog "prepreke oko imena".

Povelju su u svibnju 2003. u Tirani potpisali ministri vanjskih poslova Albanije (Ilir Meta), Makedonije (Ilinka Mitrevska) i Hrvatske (Tonino Picula) te državni tajnik SAD-a, Colin Powell, u cilju ubrzanja procesa pridruživanja NATO savezu. Spomenutoj inicijativi 2008. godine pristupile su Bosna i Hercegovina te Crna Gora.

Potpredsjednik crnogorske Vlade i ministar vanjskih poslova Crne Gore, Igor Lukšić, nakon bilateralnog susreta s ministricom Pusić, izjavio je kako je Američko-jadranska povelja vrlo važna regionalna inicijativa, te značajan okvir koji Crnoj Gori pomaže da se pripremi za buduće članstvo u NATO-u. Ministar je zahvalio Hrvatskoj na potpori u procesu približavanja euroatlantskim integracijama, ocijenivši kako kroz okvire buduće suradnje Crna Gora može slijediti korake Hrvatske prema članstvu u NATO-u. "Sasvim sigurno i punopravno članstvo Hrvatske u EU će nam pomoći, jer tada već možemo reći da je Unija na našim granicama", dodao je crnogorski šef diplomacije, čiji je posjet Zagrebu najavljen za početak sljedeće godine. Ministrica je istaknula da dvije zemlje imaju niz zanimljivih tema za razgovor, no, naglasila je, ni u kojem slučaju ne radi se o političkom pitanju koje predstavlja prepreku, već načinu na koji se najefikasnije može olakšati komunikacija ljudi i roba između dvije zemlje, u trenutku ulaska Hrvatske u EU. Govoreći o graničnom režimu, i crnogorski ministar složio se da je građanima njegove zemlje već sada omogućen jednostavan promet.  

FINAL COMMUNIQUÉ Meeting of the Partnership Commission of the U.S. – Adriatic Charter



Priopćenja