Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

“Hrvatska će postati 28. članica EU, a druge zemlje trebaju tim putem nastaviti“ – G. Westerwelle na Konferenciji ministara vanjskih poslova jugoistočne Europe

“Ni malo ne sumnjam da će Hrvatska postati 28. članica Europske unije, a druge zemlje trebaju nastaviti tim putem. Mi ćemo ih podupirati i svaku ćemo ocjenjivati individualno.“ – naglasio je njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle

“Ni malo ne sumnjam da će Hrvatska postati 28. članica Europske unije, a druge zemlje trebaju nastaviti tim putem. Mi ćemo ih podupirati i svaku ćemo ocjenjivati individualno.“ – naglasio je njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle na Konferenciji ministara vanjskih poslova jugoistočne Europe, koja se danas, u njegovoj i organizaciji mađarskog ministra vanjskih poslova, Jánosa Martonyia te Instituta Aspen – održava u Berlinu. Kako je u svom govoru istaknuo g. Westerwelle, u približavanju članstvu EU ključna je borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, a svoje bilateralne probleme države trebaju riješiti prije ulaska. “Ako je bilo moguće ujedinjenje dvije Njemačke, onda je moguće sve; moguć je i mir na Balkanu.“ – rekao je njemački šef diplomacije, naglasivši pritom kako njegova zemlja u potpunosti podupire napore lady Ashton za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova. “Ključna poruka jest da vaše zemlje imaju jasnu perspektivu, ona je članstvo u EU i mi ćemo je podržati. Vi pripadate Europi i jednog dana bit ćete članice EU. Ovo nije samo mišljenje njemačke vlade, nego i parlamenta, ovo je jasna poruka i želim da je tako shvatite.“ - zaključio je ovom prilikom g. Westerwelle, napominjući kako se ne radi o altruizmu, već o egoističnom cilju, u kojem su ujedinjene zemlje jače.

Mađarski ministar vanjskih poslova, János Martonyi, ocijenio je pak da je Europa doista uspješan kontinent, na kojem postoji velik broj zemalja koje se žele uključiti u EU. “Njemačka i Mađarska nastavljaju podupirati zemlje Zapadnog Balkana, njihova je budućnost u EU." - zaključio je mađarski šef diplomacije.
Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova RH, Vesna Pusić, je, sudjelujući u panelu “Quo vadis Western Balkans?“, među ostalim, istaknula kako je uobičajena percepcija Balkana kao područja gdje postoji opasnost od sukoba, s čim se, kako je naglasila, ne slaže. Politički i dugoročno najveća opasnost su države, koje s vremenom postaju sve više disfunkcionalne. Stoga je, rekla je ovom prilikom ministrica, važno raspraviti mehanizme sprječavanja takvih pojava, a to je članstvo u NATO-u i Europskoj uniji. Samo članstvo, zaključila je, drugi je najvažniji cilj, dok je prvi u onome što članstvo i pristupanje tim organizacijama čini u kontekstu stabilnosti i izgradnje institucija. Također, naglasila je ministrica, ključan je praktičan, a ne deklarativan politički konsenzus.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Zlatko Lagumdžija, u panelu je naglasio kako su euroatlantske integracije za njegovu zemlju ključan cilj, jer omogućavaju bolje organiziranu zemlju. “Neopozivo idemo u pravom smjeru; ponekad nedovoljno brzo, ali ipak u pravom smjeru.“ – zaključio je g. Lagumdžija.

Pomoćnik zamjenika državne tajnice za Europske i euroazijske poslove, Philip Reeker, podsjetio je pak koliko je Europa važna SAD-u, što je pokazao i posjet američke državne tajnice Hillary Clinton regiji uoči američkih predsjedničkih izbora. Na konferenciji, uz spomenute paneliste, sudjeluje i velik broj ministara zemalja regije:ministar vanjskih poslova Kosova, g.Enver Hoxhaj, Crne Gore, g. Nebojša Kaluđerović, Albanije, g. Edmond Panariti, Makedonije, g. Nikola Poposki, pomoćnik ministra vanjskih poslova Srbije, g. Zoran Vujić te veleposlanik Mehmet Gücük iz Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske.
 



Priopćenja