Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Izjava Ministarstva vanjskih i europskih poslova

Republika Hrvatska osuđuje najnoviju eskalaciju nasilja u južnom Izraelu i području Gaze, koja je rezultirala brojnim civilnim žrtvama. Također, izražavamo žaljenje zbog gubitka

Republika Hrvatska osuđuje najnoviju eskalaciju nasilja u južnom Izraelu i području Gaze, koja je rezultirala brojnim civilnim žrtvama. Također, izražavamo žaljenje zbog gubitka ljudskih života, kao i sućut obiteljima žrtava. Naglašavamo kako su napadi na civile neprihvatljivi i moraju biti odmah zaustavljeni, čime se pridružujemo izjavi visoke povjerenice EU za vanjsku politiku i sigurnost, Catherine Ashton. Izrael ima pravo na zaštitu svojih građana, pri čemu mora osigurati da odgovor bude proporcionalan kako bi se zaustavila daljnja eskalacija i gubitak ljudskih života.

Republika Hrvatska izražava nadu da ova eskalacija nasilja neće dovesti do daljnjeg zastoja inicijative za nastavkom izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora, što iznimno šteti izgledima za mir te sigurnosti u regiji.

Hrvatska pozdravlja sve konstruktivne korake obiju strana za ponovnom izgradnjom povjerenja te napore za postizanje mirnog i održivog rješenja u skladu s međunarodnim načelima i pravom.



Priopćenja