Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić: Poštivanje međunarodnih institucija je jedini pravi put

Komentirajući oslobađajuću presudu ICTY-ja, generalima Gotovini i Markaču, ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je kako se pokazalo „da je poštivanje međunarodnih institucija i institucija uopće, jedini pravi put

Komentirajući oslobađajuću presudu ICTY-ja, generalima Gotovini i Markaču, ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je kako se pokazalo „da je poštivanje međunarodnih institucija i institucija uopće, jedini pravi put. Generali Gotovina i Markač su, odlukom suda, slobodni i nevini ljudi“.

Govoreći o Domovinskom ratu i onome što je rečeno u optužnici, ministrica je kazala kako je „sud odlučio da nije bilo udruženog zločinačkog poduhvata“, dodajući „što se ove presude tiče ona ne govori ništa o prirodi i o samom Domovinskom ratu jer Domovinski rat ni prije i poslije ove presude ne ovisi ni o kakvim presudama, ni o kakvim deklaracijama. Činjenica je, što smo znali i prije i nakon presude, da je Domovinski rat bio prvo obrambeni i osloboditeljski“, kazala je ministrica Pusić.

"Haškom presudom nedvojbeno je konstatirano da su generali Markač i Gotovina nevini. Ova presuda ni na koji način ne znači amnestiju za osuđene za ratne zločine niti znači odustajanje od procesuiranja optuženih ili osumnjičenih za ratne zločine" naglasila je ministrica, dodajući da će Hrvatska i nadalje poštivati institucije. 



Priopćenja