Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Vesna Pusić na sastanku s katarskim ministrom vanjskih poslova, Khalidom Bin Mohamed Al-Attiyahom

Ministrica vanjskih i europskih poslova, Vesna Pusić, sa širim državnim izaslanstvom, nalazi se u službenom posjetu Državi Katar. Ministrica je jučer, prvi dan posjeta, razgovarala s katarskim ministrom vanjskih poslova, Khalidom Bin Mohamed Al-Attiyahom

“Katar je u tijeku velikog napretka u poslu sa sirijskom opozicijom; to je jedna od tema na kojoj zajedno radimo i postignut je napredak na ujedinjavanju sirijske opozicije. Što se bilateralnih odnosa tiče, razgovarali smo o interesu za političku i gospodarsku suradnju“ – izjavila je nakon sastanka ministrica Pusić. Kako je rekla, politička suradnja odnosi se na našu regiju i projekte u jugoistočnoj Europi, i, s druge strane, projekte za koje je Hrvatska zainteresirana u Južnom Mediteranu, zemljama Arapskog proljeća, onima koje su prošle kroz Arapsko proljeće, ali i onima koje prolaze kroz korjenite reforme, iako nisu bile u konfliktu.

Što se gospodarske suradnje tiče, jedna od centralnih tema razgovora jest mogućnost suradnje na izgradnji LNG terminala na Krku, ali postoji cijeli niz projekata u energetici na kojima bi dvije zemlje mogle potencijalno surađivati. Ministrica je istaknula kako je na susretu s katarskim kolegom riječi bilo i o suradnji u području prehrambene industrije, kao i da će se sporazum o suradnji u kulturi aktivirati u najskorijoj budućnosti. Nadalje, Zagrebačko sveučilište planira otvoriti Centar za arabistiku, što je još jedan od prostora za suradnju.

“U okviru projekta ministarstva “Hrvatska kuća“, kojim bismo uspostavljali komunikaciju sa zemljama kroz kulturu i obrazovanje, htjeli bismo unaprijediti suradnju s Katarom.“ – rekla je ministrica, naglasivši i kako je jedna od tema razgovora bio interes hrvatskih gospodarskih subjekata da u Kataru, u okviru njihovog tehnološkog parka, razvijaju određene softvere te da zajedno s tom zemljom nastupaju na trećim tržištima gospodarski, ali i u okviru razvojne pomoći. Treća grupa tema sastanka dvaju ministara bila je upravo suradnja u okviru međunarodne razvojne i humanitarne pomoći; Hrvatska u ovom području sudjeluje s projektom izgradnje Centra za trening primalja u Afganistanu. To je tema koja je značajna u Afganistanu, ali i u svim zemljama u kojima Hrvatska ima mirovne misije pa je ideja da se mirovne misije kombiniraju sa civilnim projektima, što je osobito zainteresiralo katarske sugovornike. Ministrica je istaknula i kako možemo očekivati da ćemo u budućnosti, i na području razvojne i humanitarne pomoći, koja je usmjerena u prvom redu na žene i djevojčice, surađivati s Državom Katar. 



Priopćenja