Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u posjetu varšavskom Židovskom povijesnom institutu

Ministrica vanjskih i europskih poslova, Vesna Pusić, posjetila je Židovski povijesni institut u Varšavi (Żydowski Instytut Historyczny im. Emanuela Ringelbluma) i izložbu "Varšavski geto - podzemni arhiv". Arhiv je napravljen u jesen 1940., na inicijativu dr. Emanuela Ringelbluma, a dokumenti sadrže podatke o Židovima koji su živjeli u getu

Ministrica vanjskih i europskih poslova, Vesna Pusić, posjetila je Židovski povijesni institut u Varšavi (Żydowski Instytut Historyczny im. Emanuela Ringelbluma) i izložbu "Varšavski geto - podzemni arhiv". Arhiv je napravljen u jesen 1940., na inicijativu dr. Emanuela Ringelbluma, a dokumenti sadrže podatke o Židovima koji su živjeli u getu. Varšavski Institut Ringelblum primarno se fokusira na povijest i kulturu poljskih Židova i jedno je od najvećih pohranilišta arhivskih dokumenata, knjiga, tiska, vjerskih i umjetničkih eksponata. U muzeju se nalaze kolekcije koje dokumentiraju deset stoljeća života građana židovske vjeroispovijesti u Varšavi, što omogućuje daljnja istraživanja i educiranje u ovom kontekstu, a čime se prevladavaju stereotipi i podiže svijest o zajedničkom životu Poljaka i Židova.
10. listopada 2012. ovaj je institut potpisao prvi službeni dokument o suradnji s Yad Vashemom, izraelskim memorijalnim centrom za žrtve holokausta, osnovanim 1953. godine.



Priopćenja