Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zabrinuto je zbog razvoja događaja u Libanonu i oštro osuđuje napad u kojem je ubijen čelnik libanonske obavještajne službe Wissam al-Hassan, a koji je iza sebe ostavio još sedmero poginulih i gotovo 80 ranjenih

Ovakav čin ozbiljno ugrožava stabilnost zemlje i trud koji je proteklih godina ulagan u promicanje nacionalnog jedinstva i kulture dijaloga između brojnih etničkih i vjerskih skupina

Ovakav čin ozbiljno ugrožava stabilnost zemlje i trud koji je proteklih godina ulagan u promicanje nacionalnog jedinstva i kulture dijaloga između brojnih etničkih i vjerskih skupina. Osim toga, dolazi u trenutku u kojem se zemlja suočava sa zahtjevnom zadaćom skrbi o valovima izbjeglica koji pristižu iz susjedne Sirije.

Stoga Ministarstvo vanjskih i europskih poslova poziva libanonske vlasti da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se situacija smirila i onemogućila eskalacija napetosti i nasilja. U složenoj sigurnosnoj situaciji u regiji, svi čimbenici moraju biti svjesni odgovornosti koju nose, ne samo za očuvanje mira u vlastitim državama nego i šire.

Ministarstvo također izražava nadu da će posebni izaslanik UN-a i Arapske lige Lakhdar Brahimi tijekom boravka u Damasku uspjeti privoljeti sukobljene strane na obustavu vatre u Siriji što bi pozitivno utjecalo i na smirivanje situacije u široj regiji.
 



Priopćenja