Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Forum 2000

“Je li svjetlija budućnost tako daleka ili je ona blizu, a naša nas sljepoća sprečava da je vidimo oko sebe i u sebi, rekao je Vaclav Havel 1978., dakle prije 35 godina, a danas se susrećemo s istom situacijom.“ Citirajući Havela ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić otvorila je prvi dan konferencije “Mediji i Demokracija“ Fondacije Forum 2000 u Pragu

Ipak, rekla je ministrica, danas je puno lakše govoriti, živjeti, djelovati, nego u vrijeme kad je Havel pisao ove riječi, iako se danas puno više govori o gospodarstvu i krizi, puno je manje političkih vizija i puno toga što je započeto, još nije završeno – istaknula je.

U svom govoru ministrica je podsjetila i kako su ključne teme proširenja 2004. bila ljudska prava i sloboda pojedinca, dok je danas to ekonomija. Ključne osobe prije osam su godina bile Havel, Geremek i Michnik, a danas je to Mario Draghi.

“Danas se susrećemo s činjenicom da politika nestaje, da se ne razgovara o tome kakvo smo društvo postali, što želimo. Ne vidimo rješenja ispred nas, jer smo fokusirani isključivo na gospodarsku krizu.“ – napomenula je u svom govoru ministrica.

Ovom prilikom osvrnula se i na dokument o većoj integraciji Europe, koji su prije nekoliko mjeseci, među ostalima, sastavili predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompouy i predsjednik Europske komisije José Manuel Barosso. "Ideja Europe je još uvijek živa i zato što su je i promišljali ljudi kao Havel. Što će vam država, ako u njoj nema slobode pojedinaca." – rekla je ministrica, napomenuvši kako nas je upravo Havel uvijek podsjećao da možemo biti bolji nego što smo danas, da možemo voditi, umjesto da pratimo. “I zato bi nam, u sjećanje na njega, cilj trebao biti bolje društvo.“ – zaključila je ministrica Pusić.

Odgovarajući na pitanja nakon govora, ministrica je rekla kako je EU zaslužila Nobelovu nagradu, jer je i dan danas upravo Unija najprosperitetnije područje. Naglasila je i kako je politika proširenja nekad bila “success story“, dok se danas o tome govori kao o nečem što je problem i poteškoća.

Govor ministrice Pusić pročitajte ovdje:
https://mvep.gov.hr/hr/mediji/govori/govori-ministrice/govor-ministrice-pod-nazivom-nasljede-vaclava-havela_,476.html



Priopćenja