Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Pusić na Forumu Europa u Madridu poručila da će Hrvatska kroz Centar izvrsnosti dijeliti svoja znanja i iskustva sa zemljama u regiji

„Ne vidimo EU kao rješenje svih naših problema, ali vidimo je kao uređeni okvir unutar kojeg djelujemo. Kada je riječ o regiji, Hrvatska zapravo posjeduje "upute" koje je spremna prenijeti državama regije, a jedan od načina je i Centar izvrsnosti koji je već započeo sa seminarima na kojima se prenose znanja i iskustva na različitim područjima od pravosuđa do upravljanja granicama namijenjenima državnim službenicima“, naglasila je ministrica Pusić.

Ministrica se snažno založila za daljnje proširenje jer je ono "uvijek bilo reafirmacija temeljnih europskih i demokratskih vrijednosti" dodajući kako je Hrvatska spremna i nadalje pomagati susjedima jer je stabilnost regije vitalni hrvatski interes.

Hrvatska ministrica je također govorila o različitim okolnostima unutar same Unije u vrijeme kada je Hrvatska započinjala pregovore i danas kada je u završnoj fazi pred stupanjem u članstvo. "Tada su glavne osobe bile Havel, Michnik i Geremek, a danas je ključna osoba bankar - Mario Draghi", kazala je ministrica. "To nas možda čini manje EU entuzijastičnima, ali nas čini vise odgovornim za odluke koje donosimo", dodala je.

Ministrica Pusić govorila je i o bilateralnim odnosima Hrvatske i Španjolske, dvije mediteranske zemlje koje će u budućnosti imati još vise potencijala za suradnju posebno na području energetike, transporta, turizma i okoliša. Također, obje zemlje imaju interesa za suradnju i na području južnog Mediterana.

Pitanja koja su uslijedila nakon predavanja ministrice Pusić odnosila su se uglavnom na stanje u EU i eurozoni odnosno kako Hrvatska vidi te probleme i gdje vidi rješenje.
 

Govor ministrice Pusić pročitajte ovdje:
https://mvep.gov.hr/hr/mediji/govori/govori-ministrice/transkript-govora-ministrice-vanjskih-i-europskih-poslova-vesne-pusic_,478.html  



Priopćenja