Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova otvoren međunarodni frankofonski seminar „Gospodarsko i financijsko upravljanje Europskom unijom od izbijanja krize”

Trodnevni međunarodni seminar „Gospodarsko i financijsko upravljanje Europskom unijom od izbijanja krize“ otvoren je danas, 2. listopada, u Zagrebu u prostorijama Ministarstva vanjskih i europskih poslova uvodnim izlaganjima voditelja Službe za javnu diplomaciju Ministarstva g. Zvonimira Frke-Petešića i prve savjetnice francuskog veleposlanstva u Hrvatskoj gđe Clélie Chevrier.

Riječ je o 11. seminaru, kojeg na izabranu aktualnu europsku temu, tradicionalno svake godine u Hrvatskoj organiziraju Diplomataka akademija Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Veleposlanstvo Francuske Republike u Hrvatskoj u suradnji s Nacionalnom školom za javnu upravu (ENA) iż Strasbourga i uz financijsku potporu Međunarodne organizacije frankofonije (OIF).

Cilj ovogodišnjeg seminara je predstaviti nove tendencije u reguliranju gospodarskih i financijskih pitanja u okviru Europske unije. Između ostalog, izložit će se uzroci financijske krize i institucionalni mehanizmi EU u području regulacije financijskih usluga, problematika financiranja u EU i pregovori za proračunsko razdoblje od 2014.-2020., ali i kako nova regulativa i posljedice krize djeluju na gospodarstvo država članica. Osim rasprave s francuskim ekspertima, sudionici će sudjelovati i u cjelodnevnoj vježbi simulacije.

Predavači su stručnjaci francuskih akademskih ustanova, kao i iz institucija EU, a seminar je namijenjen diplomatima koji djeluju na području zadane teme te ostalim zainteresiranim državnim službenicima RH, kao i iz država srednje, istočne i jugoistočne Europe. Ove godine sudjeluje 21 polaznik, među ostalim, i iz Crne Gore, Estonije, Mađarske, Makedonije, Rumunjske i Slovačke.

Seminar se u cijelosti odvija na francuskom jeziku i završit će u četvrtak, 4. listopada, podjelom potvrda o sudjelovanju.



Priopćenja