Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Priopćenje

Djelovanje humanitarnih djelatnika, koji drugima pružaju nadu i pomoć, popraćeno je brojnim opasnostima, poput njihove otmice, ranjavanja ili gubitka života te otežanih uvjeta rada u udaljenim i često neprijateljskim područjima. Stoga njihov doprinos ostaje neprocjenjiv u ukupnim humanitarnim naporima koje poduzimaju vlade, međunarodne i nevladine organizacije.

Pružanje humanitarne pomoći jest temeljni način za iskazivanje univerzalne vrijednosti solidarnosti među ljudima te moralni imperativ. Republika Hrvatska je nedavno započela transformaciju iz zemlje primateljice službene razvojne pomoći (SRP) u zemlju davateljicu pomoći na međunarodnoj i regionalnoj razini odgovarajući na humanitarne krize u svijetu izazvane ljudskim i prirodnim čimbenicima.

Od 01. siječnja 2011. godine kada je Hrvatska prestala biti zemlja primateljica pomoći te postala isključivo zemlja donator, pružena je novčana potpora Japanu i japanskom stanovništvu pogođenom katastrofalnim potresom i tsunamijem, te je organiziran posjet i posttraumatska rehabilitacija skupine japanske djece u Hrvatskoj. Također je u 2011. godini odaslana humanitarna pošiljka lijekova i sanitetskog materijala ugroženom libijskom stanovništvu, te dodijeljena novčana potpora za ublažavanje posljedica gladi u Somaliji i na Rogu Afrike. Tijekom 2012. do danas pružena je humanitarna pomoć Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Grčkoj, Siriji i Turskoj te je organiziran posjet i rehabilitacija skupine iračke djece u Hrvatskoj.

Klimatske promjene, porast broja stanovništva, degradacija okoliša, nedostatak vode te ubrzani rast cijena hrane stvaraju sve veći pritisak na učinkovito provođenje humanitarnih operacija te zahtjevaju ulaganje dodatnih napora za pronalaženjem inovativnih rješenja, posebice u području prevencije i stvaranja otpornosti na krize.

Humanitarno djelovanje Republike Hrvatske usmjereno je na ublažavanje posljedica od prirodnih nepogoda te na programe rane obnove u post-konfliktnim okruženjima. Zaštita najranjivijih skupina – posebno žena i djece te promicanje humanitarnih načela čine fokus humanitarnog angažmana Republike Hrvatske.



Priopćenja