Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

.Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sastala se u subotu, 21. srpnja 2012. godine, na Brijunima, s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Ban Ki-moonom.

Razgovaralo se o budućim prioritetima UN-a te ulogom Hrvatske, imajući u vidu da Hrvatska danas sudjeluje u 9 UN-ovih mirovnih misija, te da je od zemlje koja je prije dvadeset godina bila korisnik pomoći, danas ona koja pomoć pruža drugima.

Ministrica Pusić je naglasila kako je Hrvatskoj u interesu stabilizacija regije, ne samo ove bliže već i južnog Mediterana.

Također je naglasila kako će Hrvatska raditi na jačanju civilne komponente u vojnim misijama jer je, nakon završetka konflikta, ključno raditi na izgradnji institucija države, ali i društva. Hrvatska je također zainteresirana, kazala je ministrica Pusić, za obrazovanje i uključivanje u društvo žena i djevojčica u Afganistanu.

Glavni tajnik Ki-moon naglasio je potrebu održivog razvoja koji se odnosi ne samo na zaštitu okoliša, nego i na gospodarski i socijalni razvoj. Čestitajući Hrvatskoj na uspješnom završavanju uključenja u euroatlantske integracije i budućem punopravnom članstvu u Europskoj uniji, glavni tajnik Ban Ki-moon istaknuo je kako je prije petnaestak godina u Hrvatskoj djelovalo pet UN-ovih misija, posebno istaknuvši UNTAES kao najuspješniju.

Razgovaralo se također i o stanju u Siriji te njenom utjecaju na susjedne zemlje, s obzirom da Hrvatska u ovome trenutku dnevno sudjeluje s nenaoružanim vojnim predstavnicima u okviru UN-ove misije u Siriji.

Ministrica Pusić je naglasila kako je u važno angažirati cijelu međunarodnu zajednicu, posebno Rusiju "bez čijeg je aktivnog sudjelovanja situaciju nemoguće riješiti".

Glavni tajnik UN-a boravi u trodnevnom posjetu Hrvatskoj u povodu 20-te obljetnice prijema Hrvatske u UN, a nakon Hrvatske, posjetit će i ostale zemlje regije. Danas se na Brijunima odvojeno sastao s Predsjednikom Republike Hrvatske Ivom Josipovićem te predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem.

Priopćenja