Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova RH Nebojša Koharović održao je u Kišinjevu od 16. do 18. srpnja, političke konzultacije sa zamjenicima ministra vanjskih poslova i europskih integracija Republike Moldove Natalijom German i Andrejem Popovim

Tijekom boravka u Kišinjevu, pmvep Koharović susreo se i s potpredsjednikom Vlade RM Eugenom Carpovim, ministrom vanjskih poslova i europskih i integracija Iuriem Laencom, te predsjednikom Odbora za vanjske poslove i europske integracije Parlamenta RM g. Igorom Cormanom.

Na održanim sastancima potvrđeni su vrlo dobri odnosi dviju zemalja, a moldovska je strana čestitala Hrvatskoj na postignutom uspjehu u europskim integracijama te je naglašeno kako im je Hrvatska uzor i poticaj za nastavak reformi nužnih u procesu približavanja Europskoj Uniji.

Ministar Laenca izrazio je zadovoljstvo ovim posjetom na visokoj razini, kao nastavkom razgovora koje je vodio s ministricom Pusić nedavno u Luxembourgu te je obostrano izražena želja za potpisivanjem Sporazuma između Republike Hrvatske i Republike Moldove o europskom partnerstvu ove jeseni u Zagrebu.

Na sastancima se, također, razgovaralo o široj bilateralnoj suradnji, te o stanju u regiji JIE, kao i o predstojećem ministarskom sastanku o Istočnom partnerstvu u Bruxellesu, zatim o situaciji u Trasnjistriji te o nizu aktualnih tema na globalnoj političkoj sceni.

U sklopu konzultacija pomoćnik ministra gospodarstva Alen Leverić sastao se pomoćnikom ministra gospodarstva Republike Moldove Vadimom Cebanom te su razmotrili mogućnosti za razvoj gospodarske suradnje posebno u energetskom sektoru.



Priopćenja