Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Konferencija „Žene u diplomaciji“ okupila je u ponedjeljak, 16. srpnja 2012. godine, u Rimu sudionike i sudionice koji su razgovarali o položaju žena u društvu

Konferencija „Žene u diplomaciji“ okupila je u ponedjeljak, 16. srpnja 2012. godine, u Rimu sudionike i sudionice koji su razgovarali o položaju žena u društvu. Govoreći na 3. panelu nazvanom „Womenomics: zašto rast i inovacije trebaju žene“, Joyce Victoria Bigio, članica Upravnog odbora Fiata, kazala je da je još početkom 1970-ih bila aktivna u feminističkom pokretu i govorila o ravnopravnosti žena.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić osvrnula se na činjenicu da je u razmaku od 30 godina razlika u primanjima između žena i muškaraca smanjena za 5 posto. Dakle, 1979. godine plaća žena je iznosila 80 posto od plaće muškaraca, a 2009. godine 85 posto. „Nezaposlenost žena uvijek se tretira kao manji problem.“, naglasila je ministrica te dodala da prema istraživanjima žene 90 posto plaće reinvestiraju u obitelj, dok muškarci u obitelj reinvestiraju 40 posto plaće iako je to ulaganje u temelj društva, tj. u opstanak obitelji. Ministrica je također rekla kako se prema istraživanjima u krizi puno više žena okreće suradnji i dijalogu nego što to čine muškarci te naglasila važnost uspostave zdravstvene skrbi i skrbi za djecu kako bi se omogućila ravnopravnost žena.



Priopćenja