Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

S marokanskim ministrom vanjskih poslova Saadom Dine El Othmanijem ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić je razgovarala o situaciji u zemljama južnog Mediterana pri čemu je marokanski ministar izrazio nadu da će tranzicija biti uspješno okončana. Također je izrazio uvjerenje da će Libija u što kraćem vremenu prevladati probleme dodajući kako je Maroko spreman pomoći s obzirom na njihova iskustva u izgradnji i reformi institucija.

Ministrica Pusić je kazala kako je Hrvatska zainteresirana za suradnju

Ministrica Pusić je kazala kako je Hrvatska zainteresirana za suradnju kako bilateralnu tako i kroz multilateralne organizacije posebno UN.

Zahvalila je ministru vanjskih poslova Othmaniju na skorom otvaranju marokanskog veleposlanstva u Zagrebu.

Ministrica Pusić sastala se s kosovskim ministrom vanjskih poslova Enverom Hoxajem s kojim je također razgovarala o stanju u regiji te njihovim naporima na putu u EU. Naglasila je kako je Hrvatska spremna pomoći svojim znanjem i iskustvom.

S irskom ministricom za europske poslove Lucindom Creighton, ministrica Pusić je razgovarala o prioritetima irskog predsjedanja u prvom dijelu 2013.godine koji će biti fokusirani na gospodarski razvoj te ratifikacijskom procesu. Ministrica Craighton je izrazila zadovoljstvo hrvatskim napretkom te naglasila kako proces ide u skladu s planiranim te se završetak očekuje ove jeseni.

Glavni tajnik Unije za Mediteran Fathallah Sijilmassi zahvalio je na odluci da se na Croatia Summitu govori o južnom Mediteranu što je od ključnog interesa i za Uniju za Mediteran u kojoj sudjeluju 43 zemlje. „Pokušavamo promovirati MU kao koordinaciju različitih inicijativa“ naglasio je.

Ministrica Pusić zahvalila mu je na dolasku te dodala kako je Hrvatska zainteresirana za razvoj i stabilizaciju ne samo ove regije već i južnog Mediterana.

Svi su sugovornici iskazali zadovoljstvo organizacijom skupa te razgovorima koje su vodili kako tijekom panela tako i na različitim bilateralnim sastancima.



Priopćenja