Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Priopćenje

U organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore, okrugli stol je

U organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore, okrugli stol je omogućio raspravu o nastavku suradnje zemalja Zapadnog Balkana i njihovim daljnjim koracima na putu prema članstvu u Europskoj uniji. Domaćin sastanka bio je državni tajnik za europske integracije i glavni pregovarač za vođenje pregovora Crne Gore s Europskom unijom, veleposlanik Aleksandar Andrija Pejović. Uz pomoćnika Marušića, kao gosti su sudjelovali i državni tajnik Tajništva za europske integracije Republike Makedonije, Jovan Andonovski, Milica Delević, direktorica Uprave za europske integracije Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Nevenka Savić, te kao posebni gost predsjedavajućeg, ravnatelj Opće uprave Europske komisije za proširenje Stefano Sannino.

Na sastanku se, između ostalog, raspravljalo o politici proširenja i odgovoru zemalja Zapadnog Balkana na proces europskih integracija, Sporazumima o stabilizaciji i pridruživanju, Izvješću Europske komisije o napretku 2012., prevođenju pravne stečevine i mogućnosti regionalne suradnje na ovom području, te o mogućnostima realizacije zajedničkih aktivnosti zemalja regije.

Pomoćnik Marušić je tijekom sastanka ponovno naglasio potporu Republike Hrvatske državama u regiji te je izrazio nadu kako će sveobuhvatno izvješće Europske komisije o napretku 2012. pozitivno ocijeniti napredak svih država na putu prema članstvu u Europskoj uniji.

Svoja iskustva u pregovaračkom procesu Hrvatska će prenositi zemljama regije kroz Centar izvrsnosti u kojem će biti okupljeni eksperti koji su sudjelovali u procesu pregovora.



Priopćenja