Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Priopćenje 223/2012

Tvornicu je službeno otvorio ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak

Tvornicu je službeno otvorio ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak u nazočnosti ostalih visokih gostiju i poslovnih partnera iz Hrvatske, Danske i regije, uključujući predsjednika uprave Rockwoola Eelca van Heela i veleposlanika Kraljevine Danske u Republici Hrvatskoj Bo Erika Webera.

Danska investicija u tvornicu „Rockwool“ u Pićanu jedan je od najvećih pojedinačnih green-field investicija u modernoj Hrvatskoj, koja je visoko izvozno orijentirana, vrijednosti preko 100 milijuna eura do sada i s perspektivom danjeg ulaganja u proširenje i modernizaciju kapaciteta. Upošljava 140 radnika, kao i 280 dodatnih kooperanata, a koristi uglavnom hrvatske sirovine (kamen iz Orahovice) pri čemu proizvodi nose 100% predznak Made in Croatia. Tvornica izvozi preko 90% proizvodnje na susjedna tržišta Italije, Slovenije, BiH, Mađarske, Bugarske i Rumunjske, što predstavlja 0,5% ukupnog hrvatskog robnog izvoza.

Izgradnja tvornice je započela 2006. godine, od kada se provode brojni nadzori i inspekcije (preko 70 inspekcija dosad), a mjerenja emisija tvari koje su provodili nadležno hrvatsko ministarstvo zaštite okoliša i neovisni stručnjaci pokazala su kako tvornica ne ispušta nedozvoljene vrijednosti onečišćenih tvari. „Rockwool“ je samoinicijativno o svom trošku dodatno instalirao dvije mjerne stanice za praćenje kakvoće zraka u okolici tvornice koja su javno dostupna on-line, a stanice nadgledaju i mjerenje analiziraju zavodi za javno zdravstvo iz Zagreba i Istarske županije. Tvornica ističe kako su udovoljeni uvjeti i najstroži nacionalni kriteriji zaštite okoliša i prostora.

Nadležno Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja Republike Hrvatske izdalo je 24. travnja ove godine uporabnu dozvolu kojom je utvrdilo ispunjavanje svih uvjeta određenih člankom 262. Zakona o prostornom uređenju i gradnji (NN 76/2007), a koji se odnosi na priključenje na druge građevine i uređaje komunalne infrastrukture određene lokacijskim uvjetima, uključujući priključenje na pristupnu i vodovodnu komunalnu infrastrukturu.



Priopćenja