Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjelovala je u ponedjeljak, 25. lipnja 2012. godine, u Luxembourgu, na sastanku predstavnika Europske unije i Vijeća za suradnju Zaljeva

Na sastanku se razgovaralo o aktualnoj situaciji u južnom Mediteranu te na Bliskom istoku, piratstvu te borbi protiv terorizma

Na sastanku se razgovaralo o aktualnoj situaciji u južnom Mediteranu te na Bliskom istoku, piratstvu te borbi protiv terorizma.

Na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton istaknula je vrlo veliku važnost odnosa između Europske unije i zemalja Zaljeva o čemu svjedoči i upravo završeni sastanak koji je pokazao koliko je važno „pojačati temelje zajedničkog dijaloga o svim temama o kojima se razgovaralo“. Dodala je pritom kako će obje strane zajednički izraditi planove kako bi „odnosi postali još više strateški i još dinamičniji“. Naglasila je kako Europska unija cijeni djelovanje Vijeća za suradnju Zaljeva u borbi protiv terorizma te želi s njim pojačati suradnju na tom području kao i u sprječavanju nasilnog ekstremizma, uključujući i suradnju na razini UN-a. „Dublja suradnja također znači otvorenu i iskrenu diskusiju o pitanjima u kojima možda imamo različita mišljenja“, kazala je visoka predstavnica Ashton.

Predsjedavajući Vijeća za suradnju Zaljeva saudijski princ Al Faisal također se založio za kontinuirani dijalog te se posebno osvrnuo na trenutnu situaciju u Siriji istaknuvši kako je potrebno zaustaviti režim koji sustavno uništava svoje građane, a založio se i za obustavu dostave oružja režimu.



Priopćenja