Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjelovala je u utorak, 19. lipnja 2012. godine, u Sarajevu, na sastanku ministra vanjskih poslova zemalja članica Američko-jadranske povelje

Predstavnici zemalja članica Povelje osvrnuli su se na aktualni trenutak po pitanju euroatlantskih integracija zemalja regije. I ovom prigodom ministri su naglasili nužnost nastavljanja, kao i ubrzanja, euroatlantskog puta zemalja Jugoistočne Europe

Predstavnici zemalja članica Povelje osvrnuli su se na aktualni trenutak po pitanju euroatlantskih integracija zemalja regije. I ovom prigodom ministri su naglasili nužnost nastavljanja, kao i ubrzanja, euroatlantskog puta zemalja Jugoistočne Europe. U tom smislu, ponovili su važnost regionalne suradnje, pri čemu je njezina konkretizacija u vidu zajedničkog angažmana u okviru misije ISAF u Afganistanu istaknuta kao posebno vrijedna.

U svome izlaganju, ministrica Vesna Pusić osvrnula se na nedavno održani summit NATO-a u Chicagu i poruke koje su državnici zemalja Saveza uputili zemljama regije, a osobito Makedoniji, Crnoj Gori te Bosni i Hercegovini. U tome kontekstu Hrvatska je sa zadovoljstvom primila riječi američke državne tajnice Clinton kako bi sljedeći summit NATO-a trebao biti summit proširenja Saveza. Hrvatska snažno podupire članstvo u NATO-u Makedonije, Crne Gore te BiH, istaknula je ministrica Pusić, te će im i nadalje pomagati svojim specifičnim znanjima i stečenim iskustvima na njihovom euroatlantskom putu.

Također, ministrica Pusić je sudionicima sastanka predstavila i planirani program aktivnosti tijekom predstojećeg predsjedanja Hrvatske Američko-jadranskom poveljom u drugoj polovici 2012. godine.



Priopćenja