Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović sudjelovao je u srijedu, 13. lipnja 2012. godine, u Trstu, na sastanku ministara vanjskih poslova Srednjoeuropske inicijative

Sastanak je održan u okviru ukrajinskog predsjedanja SEI-em, a jedna od glavnih tema bio je napredak država jugoistočne Europe u procesu europskih integracija

Sastanak je održan u okviru ukrajinskog predsjedanja SEI-em, a jedna od glavnih tema bio je napredak država jugoistočne Europe u procesu europskih integracija. U tom kontekstu, raspravljalo se i o makro-regijama kao novom instrumentu suradnje unutar Europske unije.

U svom izlaganju, zamjenik ministrice Klisović zahvalio je zemljama SEI-a na potpori u hrvatskom približavanju članstvu u Europskoj uniji te pozvao na ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora od strane svih preostalih članica Unije koje su ujedno i članice SEI-a. Zamjenik ministrice Klisović pozvao je i na daljnju potporu zemljama regije na njihovom europskom putu. Govoreći o suradnji u okviru europskih makro-regija, naglasio je važnost višedimenzionalnog pristupa i sinergije postojećih inicijativa u svrhu daljnjeg razvoja suradnje, istaknuvši kako Hrvatska od samih početaka aktivno sudjeluje u Strategiji Europske unije za dunavsku regiju.

Na sastanku je također razmatran SEI akcijski plan za razdoblje 2013.-2015. te je odobren proračun za 2013. godinu. Sastanak je završen usvajanjem zajedničkog Communiquéa.

Ranije istoga dana, zamjenik ministrice Klisović sudjelovao je na završnom dijelu Druge radionice o pomorskim pitanjima u Jadransko-jonskoj makro-regiji. U svom izlaganju, istaknuo je važnost prekogranične suradnje za unapređenje gospodarske i socijalne kohezije i smanjenje razlika između različitih europskih regija. Naglasio je punu hrvatsku potporu izradi buduće europske strategije za Jadransko-jonsku regiju, kao važnog koraka u daljnjem razvoju regionalne politike Europske unije.



Priopćenja