Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović primio je u ponedjeljak, 11. lipnja 2012. godine, ministra mornarice Sjedinjenih Američkih Država Raya Mabusa

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo odličnim bilateralnim odnosima Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država, posebice u području sigurnosne i obrambene suradnje

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo odličnim bilateralnim odnosima Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država, posebice u području sigurnosne i obrambene suradnje. Razmijenili su mišljenja o perspektivama sigurnosne suradnje u okviru NATO-a nakon Chicago Summita i implementacije koncepta pametne obrane (Smart Defence) koji je ocijenjen osobito važnim za male zemlje.

Zamjenik ministrice Klisović zahvalio je na potpori koju Sjedinjene Američke Države pružaju Republici Hrvatskoj od uspostave njezine nezavisnosti pa sve do danas. Govoreći o izvrsnoj bilateralnoj obrambenoj suradnji, zamjenik Klisović zahvalio je na programima edukacije časnika, opremanja i zajedničkih vježbi, koji su u velikoj mjeri je pridonijeli interoperabilnosti i razvoju sposobnosti hrvatskih snaga za sudjelovanje u zajedničkim operacijama. Ujedno je ukazao na važnost daljnje potpore zemljama regije na njihovom euroatlantskom putu.

Ministar Mabus istaknuo je kako Strategija nacionalne sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država osnažuje odnose s NATO saveznicima u Europi, među kojima je Hrvatska blizak i snažan partner. Naglasio je kako Sjedinjene Američke Države cijene hrvatski doprinos globalnoj sigurnosti, posebice sudjelovanje u ISAF-u i predanost tranziciji u Afganistanu, kao i hrvatski angažman u regiji. Bilateralnu suradnju mornarica dviju zemalja ministar Mabus ocijenio je odličnom i izrazio želju za njezinim daljnjim unapređenjem u području nadzora mora i pomorskog prometa.



Priopćenja