Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

U okviru održavanja 31. sjednice Stalne hrvatsko-bavarske komisije te obilježavanja 40. obljetnice njezina osnutka, u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova u ponedjeljak, 11. lipnja 2012. godine, održan je Hrvatsko-bavarski gospodarski forum

Forum su otvorili pomoćnik ministrice za europske poslove Hrvoje Marušić, dr. Gabriele Stauner u ime Emilie Müller, ministrice za savezne i europske poslove u bavarskoj Vladi i direktorica Sektora za međunarodne odnose pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Sunčanica Skupnjak Kapić

Forum su otvorili pomoćnik ministrice za europske poslove Hrvoje Marušić, dr. Gabriele Stauner u ime Emilie Müller, ministrice za savezne i europske poslove u bavarskoj Vladi i direktorica Sektora za međunarodne odnose pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Sunčanica Skupnjak Kapić.

U radu Gospodarskog foruma sudjelovalo je 37 predstavnika iz 21 tvrtke, 5 bavarskih i 16 hrvatskih. Razmijenjena su iskustva bavarskih i hrvatskih tvrtki vezano uz poslovanje na hrvatskom tržištu, a također su identificirani problemi hrvatskih tvrtki u kontekstu pozicioniranja proizvoda i usluga u Bavarskoj ali i cijeloj Europskoj uniji. Razgovaralo se i o poticanju investicija te načinima za uklanjanje prepreka s kojima se suočavaju potencijalni bavarski investitori u Hrvatskoj, posebice u segmentu rada lokalne uprave.

Na Gospodarskom forumu istaknuto je kako je Savezna Republika Njemačka Hrvatskoj jedan od najvažnijih gospodarskih partnera, a osobito su istaknuti dobri odnosi sa Saveznom pokrajinom Bavarskom. U tom smislu naglašeno je kako se Njemačka nalazi na prvom mjestu po dolasku stranih turista (1,6 milijuna u 2011. godini), pri čemu gotovo trećina njemačkih gostiju dolazi iz Bavarske.

Osim toga, Njemačka je Hrvatskoj drugi vanjskotrgovinski partner te treći po redu ulagač. U pogledu gospodarske suradnje sa Saveznom pokrajinom Bavarskom istaknuto je kako u Hrvatskoj posluju 1304 bavarske tvrtke, a 88 njih imaju svoja predstavništva u našoj zemlji.

Odlično razvijeni gospodarski odnosi potvrđuju se, uz suradnju hrvatskih i bavarskih tvrtki, i intenzivnim posjetima gospodarskih izaslanstava. Zaključeno je, stoga, da je bilateralna gospodarska suradnja između dvije zemlje dobra, a ukazano je i na postojanje prostora za daljnjim poboljšanjem te načelno dogovoreno održavanje stalnih kontakata.

Na forumu su ostvareni i konkretni kontakti tvrtki iz IT sektora, obnovljivih izvora energije i drugih područja. Ovom prigodom istaknuta je i želja da se iduće godine održi Dan hrvatskog gospodarstva u Bavarskoj, s naglaskom na tvrtke iz sektora automobilske, IT, prehrambene i elektro industrije, kao i energetike i transporta.



Priopćenja