Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

U ponedjeljak, 28. svibnja 2012. godine, u organizaciji Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Ministarstva vanjskih i europskih poslova, na Pravnom fakultetu održan je okrugli stol posvećen 20. obljetnici članstva Republike Hrvatske u Ujedinjenim narod

Okrugli stol je održan kao jedna od manifestacija u okviru obilježavanja jubileja hrvatske dvadesetogodišnjice u UN-u, a bio je namijenjen prvenstveno studentima Pravnog fakulteta

Okrugli stol je održan kao jedna od manifestacija u okviru obilježavanja jubileja hrvatske dvadesetogodišnjice u UN-u, a bio je namijenjen prvenstveno studentima Pravnog fakulteta.

Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović održao je pritom izlaganje na temu dosadašnjih postignuća i izazova Hrvatske u UN-u, a pomoćnik glavnog tajnika UN-a za ljudska prava Ivan Šimonović na temu globalnih trendova u zaštiti ljudskih prava, u kontekstu sustava UN-a.

Stalni predstavnik Republike Hrvatske pri UN-u u New Yorku veleposlanik Ranko Vilović govorio je o hrvatskim iskustvima kao nestalne članice Vijeća sigurnosti 2008. i 2009. godine, dok je prof. dr. sc. Budislav Vukas s Pravnog fakulteta, polazeći od svojih nekadašnjih dužnosti suca i potpredsjednika Međunarodnog suda UN-a za pravo mora, govorio o razvoju prava mora u okviru UN-a.

Pomoćnica ministrice vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko-Zgombić, izlagala je na temu rada i mišljenja arbitražne („Badinterove“) komisije za bivšu Jugoslaviju, a Ivana Kožar Schenck iz Uprave za multilateralne poslove i globalna pitanja govorila je o vlastitim iskustvima tijekom diplomatskog mandata u Stalnoj misiji Republike Hrvatske pri UN-u u New Yorku.



Priopćenja