Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sastala se u ponedjeljak, 28. svibnja 2012. godine, s veleposlanikom Republike Albanije u Republici Hrvatskoj Pëllumbom Qazimijem.

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo odličnim bilateralnim odnosima koji su bez otvorenih pitanja

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo odličnim bilateralnim odnosima koji su bez otvorenih pitanja, kao i visoko razvijenom suradnjom kako na bilateralnom, tako i na regionalnom te multilateralnom planu, a posebice u okviru NATO-a.

Veleposlanik Qazimi istaknuo je kako Republika Hrvatska, slijedom postignutog napretka u pristupnom procesu za punopravno članstvo u Europskoj uniji, predstavlja model za sve preostale zemlje jugoistoka Europe, te izrazio interes albanske strane za korištenjem hrvatskih iskustava.

Ministrica Pusić podsjetila je kako je hrvatska Vlada ovog mjeseca donijela odluku o osnivanju Savjeta za tranzicijske procese koji će djelovati kao centar izvrsnosti prenošenja iskustava i znanja stečenih tijekom pristupanja Hrvatske NATO-u i Euopskoj uniji.

Također je istaknula kako će upravo na tragu hrvatskih tranzicijskih iskustava i iskustava iz eurointegracijskog procesa biti postavljen tematski okvir ovogodišnjeg Croatia Summita koji će se održati u srpnju u Dubrovniku, a na koji su po prvi put pozvani i dužnosnici iz pet zemalja južnog Mediterana.

U dijelu razgovora o gospodarskoj suradnji ministrica Pusić i veleposlanik Qazimi izrazili su spremnost dviju država za njezinim daljnjim unaprjeđenjem, kao i stvaranjem preduvjeta za razvoj pozitivne investicijske klime.

Veleposlanik Qazimi izrazio je zadovoljstvo položajem pripadnika albanske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, a posebice mogućnošću fakultativne nastave na albanskom jeziku u devet osnovnih škola u Hrvatskoj.

Tijekom susreta bilo je govora i o predstojećem posjetu ministrice za europske poslove Republike Albanije Majlinde Bregu Zagrebu, predviđenog za idući mjesec.



Priopćenja