Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Priopćenje 172/2012

Tema ovogodišnjeg Foruma je „Diplomacija i dijalog među kulturama“, a Forum se tradicionalno odvija u suradnji sa Srednjoeuropskom inicijativom (SEI),

Tema ovogodišnjeg Foruma je „Diplomacija i dijalog među kulturama“, a Forum se tradicionalno odvija u suradnji sa Srednjoeuropskom inicijativom (SEI), Euro-mediteranskim sveučilištem (EMUNI), Sveučilištem u Zagrebu i Londonskom diplomatskom akademijom Sveučilišta East Anglia, te ove godine i sa Savezom civilizacija Ujedinjenih naroda.

U otvaranju Foruma sudjelovali su glavni tajnik SEI-ja dr. Gerhard Pfanzelter, predsjednik EMUNI-ja prof. Joseph Mifsud, šef Ureda Vijeća za regionalnu suradnju veleposlanik Jovan Tegovski, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Dubrovnika dr. sc. Andro Vlahušić. Posebno uvodno izlaganje održao je predsjednik malteškog parlamenta dr. Michael Frendo, a predstavljen je i zbornik „Strategijska javna diplomacija“, novo izdanje Diplomatske akademije, u kojem su objavljeni radovi s 13. Dubrovačkog diplomatskog foruma.

U petak, 25. svibnja 2012. godine, sudionicima će se obratiti zamjenik glavnog tajnika Unije za Mediteran prof. Ilan Chet, dok će se Visoki povjernik glavnog tajnika UN-a predsjednik Jorge Sampaio u ime Saveza civilizacija UN-a obratiti video porukom.

Forum uobičajeno okuplja stručnjake za diplomaciju, vanjsku politiku i međunarodne odnose, osobito ravnatelje diplomatskih akademija i instituta te druge visoke predstavnike ministarstava vanjskih poslova, kao i sveučilišne profesore i predstavnike drugih ustanova koje se bave obrazovanjem, usavršavanjem i drugim aktivnostima koje pridonose stručnom i profesionalnom razvoju diplomata i diplomacije.

Ove godine u radu Foruma sudjeluje sedamdesetak sudionika iz Hrvatske i deset država članica SEI-ja, kao i iz Indonezije, Kanade, Kosova, Malezije, Malte, Maroka, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske. Za dvadeset mladih diplomata pripremljena je i posebna stručna radionica koju će voditi ravnatelji londonske i zagrebačke Diplomatske akademije prof. Nabil Ayad i dr. sc. Mladen Andrlić.

U zatvaranju Foruma, 26. svibnja 2012. godine, očekuje se i sudjelovanje zamjenika ministrice vanjskih i europskih poslova Joška Klisovića.



Priopćenja