Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić primila je u četvrtak, 26. travnja 2012. godine, direktoricu Glavne uprave za proširenje Europske komisije Alexandru Cas Granje, koja se nalazi u dvodnevnom radnom posjetu Republici Hrvatskoj

Direktorica Cas Granje iznijela je glavne poruke iz Izvješća Europske komisije o rezultatima petoga kruga pretpristupnog monitoringa, objavljenog 24. travnja 2012. godine

Direktorica Cas Granje iznijela je glavne poruke iz Izvješća Europske komisije o rezultatima petoga kruga pretpristupnog monitoringa, objavljenog 24. travnja 2012. godine, naglasivši pritom napredak Hrvatske u pripremama za članstvo u skladu s rokovima. Ujedno je istaknula pitanja koja zahtijevaju pojačane napore, posebice u poglavljima o tržišnom natjecanju, pravosuđu i temeljnim pravima, te pravdi, slobodi i sigurnosti.

Ministrica Pusić naglasila je kako Hrvatska vrlo pažljivo analizira ocjene iznesene u Izvješću Europske komisije o monitoringu te kako će, u skladu s time, u najkraćem roku pripremiti akcijski plan kojim će se adresirati sva pitanja u kojima je Europska komisija zatražila poduzimanje dodatnih napora, a kako bi ona na odgovarajući način i u roku bila riješena. Dodatno, ministrica Pusić izrazila je uvjerenje kako će se određen broj tih pitanja riješiti do 6. lipnja ove godine, kada se održava sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje Republike Hrvatske Europskoj uniji, na kojem će Hrvatska izvijestiti države članice Unije o daljnjem napretku u ispunjavanju pretpristupnih obveza.

Ministrica Pusić izvijestila je i o mjerama poduzetim s ciljem pravovremenog privođenja kraju postupka prevođenja i redakture pravne stečevine Europske unije na hrvatski jezik.

Zaključno, direktorica Cas Granje pozvala je hrvatsku stranu na daljnju provedbu svih obveza, naglasivši važnost ostvarivanja daljnjeg napretka do jesenskog Sveobuhvatnog izvješću o monitoringu, čija se objava očekuje 10. listopada 2012. godine.



Priopćenja