Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Pomoćnik ministrice za europske poslove Hrvoje Marušić primio je u srijedu, 18. travnja 2012. godine, Priita Palluma, nerezidentnog veleposlanika Republike Estonije u Republici Hrvatskoj, sa sjedištem u Budimpešti.

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo vrlo dobrim i prijateljskim odnosima između dviju država

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo vrlo dobrim i prijateljskim odnosima između dviju država, a pomoćnik ministrice Marušić iskoristio je prigodu kako bi uputio i zahvalu na svoj dosadašnjoj potpori Estonije Hrvatskoj. Također je istaknuo potrebu identificiranja zajedničkih interesa na temelju kojih će se moći produbljivati međusobna suradnja, posebice nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Veleposlanik Pallum naglasio je kako je Estonija uvijek snažno podržavala Hrvatsku na njezinom putu prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji, te da ne očekuje nikakve poteškoće oko ratifikacije hrvatskog Ugovora o pristupanju, koja bi najvjerojatnije trebala uslijediti potkraj svibnja.

Na sastanku je bilo riječi i o dodatnim mogućnostima unaprjeđenja suradnje, ponajprije u kontekstu skorog članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji, pri čemu je estonska strana posebno izrazila spremnost za prijenos estonskih iskustava Hrvatskoj u korištenju EU fondova. Veleposlanik Pallum istaknuo je pritom kako je Estonije spremna dijeliti svoja iskustva u izgradnji potrebnih institucionalnih kapaciteta u raznim područjima što bi moglo imati za cilj povećanje učinkovitosti i transparentnosti cijelog sustava.

Sugovornici su također istaknuli potrebu intenziviranja političkih konzultacija na tehničkoj razini.



Priopćenja