Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić primila je u petak, 13. travnja 2012. godine, veleposlanicu Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj Emanuelu D'Alessandro.

Ministrica Pusić uputila je zahvalu Italiji na čvrstoj potpori Hrvatskoj tijekom čitavog eurointegracijskog procesa

Ministrica Pusić uputila je zahvalu Italiji na čvrstoj potpori Hrvatskoj tijekom čitavog eurointegracijskog procesa, kao i na činjenici da je Italija među prvima ratificirala Ugovor o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Sugovornice su izrazile zadovoljstvo vrlo dobrim i prijateljskim odnosima između dviju država, koje prati razvijena suradnja u brojnim područjima. U tom kontekstu bilo je govora i o mogućnostima razvijanja daljnje suradnje na području Jadrana, od gospodarske i znanstveno-istraživačke do suradnje u zaštiti okoliša.

Veleposlanica D'Alessandro izrazila je zadovoljstvo načinom na koji hrvatska Vlada pridonosi očuvanju identiteta i zaštiti prava talijanske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Istaknuvši opredjeljenje Hrvatske da pomogne i preostalim zemljama regije na njihovom putu prema članstvu u Europskoj uniji, ministrica Pusić podsjetila je kako će na tragu korištenja hrvatskih iskustava iz pristupnih procesa u institucionalnoj izgradnji biti temeljen i ovogodišnji Croatia Summit.

Ministrica Pusić iskoristila je prigodu susreta kako bi ukazala na još uvijek postojeći problem ometanja digitalnog signala hrvatskih televizija iz odašiljača s područja Italije, te na potrebu njegova rješavanja. U tom smislu veleposlanica D'Alessandro najavila je za idući mjesec održavanje sastanka stručnjaka iz dviju država na tehničkoj razini kako bi se nastavilo rješavanje ovog pitanja.

Tijekom sastanka bilo je govora i o rješavanju preostalih otvorenih pitanja.



Priopćenja