Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić boravila je u petak, 30. ožujka 2012. godine, u radnom posjetu Republici Austriji

Tom prigodom sastala se u Beču s vicekancelarom i saveznim ministrom za europske i međunarodne poslove Republike Austrije Michaelom Spindeleggerom

Tom prigodom sastala se u Beču s vicekancelarom i saveznim ministrom za europske i međunarodne poslove Republike Austrije Michaelom Spindeleggerom.

Tijekom razgovora potvrđeni su odlični i prijateljski bilateralni odnosi između dviju zemalja, a ministrica Pusić još jednom je uputila zahvalu Austriji na svoj potpori koju je pružila Hrvatskoj na eurointegracijskom putu. Na tom tragu, vicekancelar Spindelegger istaknuo je kako će Austrija i u budućnosti nastaviti s takvom podrškom, te izrazio uvjerenje u ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora od strane austrijskog parlamenta do ljetne stanke.

U dijelu razgovora o stanju u regiji ministrica Pusić i vicekancelar Spindelegger poduprli su daljnje širenje Europske unije na sve zemlje jugoistoka Europe, te izrazili spremnost za prenošenjem vlastitih iskustava iz pristupnih procesa.

Jedna od tema službenih razgovora bila je vezana i uz očuvanje prava i identiteta zajednice gradišćanskih Hrvata u Austriji, koja, kako su se složili ministri Pusić i Spindelegger, predstavlja snažnu poveznicu u bilateralnim odnosima Hrvatske i Austrije.

Tijekom dana ministricu Vesnu Pusić primio je i savezni predsjednik Republike Austrije Heinz Fischer.

Također su održani susreti ministrice Vesne Pusić s Barbarom Prammer, predsjednicom Nacionalnog vijeća Parlamenta Republike Austrije te Fritzom Neugebauerom, drugim predsjednikom Nacionalnog vijeća Republike Austrije i predsjednikom Parlamentarnog odbora za EU pitanja.

Tijekom boravka u Beču ministrica Vesna Pusić sastala se i s predstavnicima gradišćanskih Hrvata te posjetila Hrvatski centar u Beču.



Priopćenja