Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić primila je u srijedu, 28. ožujka 2012. godine, u oproštajni posjet voditelja Ureda Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Zagrebu Josea Enriquea Horcajadu Schwartza

Ministrica Pusić zahvalila je veleposlaniku Horcajadi na iznimno dobroj suradnji u ispunjavanju i implementaciji mandata OESS-a u Hrvatskoj, te ocijenila kako je upravo partnerski odnos zemlje domaćina i Organizacije značajno pridonio promjeni političke kulture, kao i cjelokupnog društva u zemlji

Ministrica Pusić zahvalila je veleposlaniku Horcajadi na iznimno dobroj suradnji u ispunjavanju i implementaciji mandata OESS-a u Hrvatskoj, te ocijenila kako je upravo partnerski odnos zemlje domaćina i Organizacije značajno pridonio promjeni političke kulture, kao i cjelokupnog društva u zemlji.

Obostrano je izraženo zadovoljstvo okončanjem 15-godišnje terenske nazočnosti OESS-a u Hrvatskoj koje je prepoznato kao značajan uspjeh zemlje domaćina i Organizacije. Sugovornici su istaknuli kako je Hrvatska postavila jasne standarde kada je riječ o potencijalnom modelu zatvaranja terenskih misija u regiji OESS-a, a kada su uvjeti iz mandata pojedine misije u potpunosti ispunjeni.

Sugovornici su se također složili kako je dugogodišnja nazočnost OESS-a u Hrvatskoj značajno pridonijela demokratskom razvoju zemlje, osobito u području zaštite ljudskih prava, kao i uspostavi stabilnosti i sigurnosti u ovom dijelu Europe.

Imajući u vidu hrvatska iskustva u procesima post-konfliktnog oporavka zemlje i jačanja demokratskih institucija, ministrica Pusić je istaknula kako je Hrvatska kao buduća članica EU spremna prenijeti svoja iskustva zemljama u susjedstvu, kao i Mediteranskim partnerima, te time dodatno doprinijeti učinkovitosti Organizacije i stabilizaciji cjelokupne regije OESS-a.



Priopćenja