Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić primila je u utorak, 27. ožujka 2012. godine, veleposlanika Republike Koreje u Republici Hrvatskoj Seong Ung Parka

Bilateralni odnosi između dviju država ocijenjeni su vrlo dobrima

Bilateralni odnosi između dviju država ocijenjeni su vrlo dobrima, a sugovornici su se složili kako će predstojeće članstvo Hrvatske u Europskoj uniji pružiti dodatne mogućnosti za međusobnu suradnju s Republikom Korejom. Na sastanku je bilo govora i o ovogodišnjem planiranom održavanju političkih konzultacija između ministarstava vanjskih poslova dviju država, kao i mogućnosti posjeta korejskog ministra vanjskih poslova i trgovine Kim Sung Hwana Republici Hrvatskoj.

Imajući u vidu dugotrajni interes korejske strane za otvaranjem hrvatskog veleposlanstva u Seoulu, ministrica Pusić istaknula je kako i Hrvatska smatra ovo pitanje prioritetnim te ga drži na prvom mjestu u slučaju otvaranja novog diplomatskog predstavništva.

Tijekom susreta obostrano je istaknuta potreba intenziviranja gospodarske suradnje, s obzirom na brojne postojeće mogućnosti, posebice imajući u vidu interes korejskih gospodarstvenika za investicije u hrvatsko gospodarstvo. Ministrica Pusić poručila je u tom kontekstu kako hrvatska strana pozdravlja sve inicijative kojim bi se povećala ulaganja iz Republike Koreje, posebice u velikim infrastrukturnim i energetskim projektima. Također, istaknula je postojanje interesa hrvatske strane za prenošenjem korejskih iskustava u privlačenju stranih investicija, kao i ulaganja u izvore obnovljive energije.

Perspektivnim područjem za suradnju ocijenjen je i turizam, budući da je tijekom prošle godine nastavljen trend povećanja turističkih dolazaka iz Republike Koreje, pri čemu je Hrvatsku posjetilo više od 33 tisuće korejskih turista.



Priopćenja