Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sastala se u srijedu 14. ožujka 2012. godine, u Parizu, s glavnim tajnikom Međunarodne organizacije za Frankofoniju, Abdou Dioufom

Ministrica Pusić istaknula je predanost Hrvatske temeljnim ciljevima Frankofonije te naglasila važnost francuskog jezika za Hrvatsku u svjetlu njezinog budućeg članstva u Europskoj uniji

Ministrica Pusić istaknula je predanost Hrvatske temeljnim ciljevima Frankofonije te naglasila važnost francuskog jezika za Hrvatsku u svjetlu njezinog budućeg članstva u Europskoj uniji. Zahvalila se na dosadašnjoj podršci Međunarodne organizacije za Frankofoniju u okviru hrvatskog nacionalnog plana učenja francuskog jezika za državne službenike te napomenula kako je Hrvatska zainteresirana za nastavak tog programa koji se, slijedom Memoranduma o suradnji, u Hrvatskoj provodi od 2006. godine.

Imajući u vidu hrvatska tranzicijska iskustva te iskustva postkonfliktne institucionalne izgradnje, ministrica Pusić izrazila je spremnost Hrvatske da ista prenese frankofonim državama iz područja južnog Mediterana. Posebno se to odnosi na razvoj civilne dimenzije, koja može biti stabilizirajući element izgradnje društva i institucija.

Glavni tajnik Diouf izrazio je zadovoljstvo činjenicom da se posjet ministrice Pusić ostvario u ožujku, kao mjesecu tijekom kojeg se tradicionalno svake godine, nizom manifestacija diljem svijeta, obilježava Međunarodni dan Frankofonije. Izvijestio je također o pripremama za održavanje prvog Svjetskog foruma za francuski jezik u srpnju ove godine u Quebecu.

Hrvatska je, u statusu promatrača, primljena u članstvo Međunarodne organizacije za Frankofoniju 2004. godine tijekom X. sastanka na vrhu Frankofonije u Ouagadougou (Burkina Faso).



Priopćenja