Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Pomoćnik ministrice za europske poslove Hrvoje Marušić primio je u četvrtak, 8. ožujka 2012. godine, državnu ministricu u saveznoj pokrajini Porajnje-Falačkoj Margit Conrad

Pomoćnik ministrice Marušić osvrnuo se na dosadašnje bilateralne odnose Republike Hrvatske i savezne pokrajine Porajnje-Falačke, koji su tradicionalno vrlo dobri i partnerski

Pomoćnik ministrice Marušić osvrnuo se na dosadašnje bilateralne odnose Republike Hrvatske i savezne pokrajine Porajnje-Falačke, koji su tradicionalno vrlo dobri i partnerski. Savezna pokrajina Porajnje-Falačka pruža snažnu proaktivnu podršku hrvatskom članstvu u Europskoj uniji te je u tome smislu ministrica Conrad izrazila zadovoljstvo napretkom koji je Hrvatska ostvarila na svome putu od države kandidatkinje do budućeg punopravnog članstva u Uniji. Pri tome je istaknula da pokrajina Porajnje-Falačka podržava što skorije potpisivanje Ugovora o pristupanje Republike Hrvatske Europskoj uniji u Saveznom vijeću (Bundesratu).

Pokrajinu Porajnje-Falačku s Republikom Hrvatskom povezuju brojni čimbenici i partnerstva. Uz uspješnu suradnju partnerskih gradova (Zagreb i Mainz, Koblenz i Varaždin, Pula i Trier, Samobor i Wirges, Gradac i Bruchmühlbach-Miesau te Baška na otoku Krku i Hornbach), sugovornici su se složili kako u budućoj suradnji naglasak mora biti na gospodarstvu.

U tome smislu ministrica Conrad iskazala je interes pokrajine Porajnje-Falačke za ulaganjima u Hrvatsku. Svoj posjet Hrvatskoj ministrica Conrad nastavit će na otoku Krku, gdje će izvidjeti mogućnosti suradnje na području energetike, odnosno obnovljivih izvora energije. Pomoćnik Marušić naglasio je važnost decentralizacije suradnje te je u tome smislu odlazak ministrice Conrad u Primorsko-goransku županiju pozdravio kao korak u pravom smjeru.



Priopćenja