Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

U prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika u Zagrebu i u organizaciji Hrvatskog diplomatskog kluba u srijedu, 7. ožujka 2012. godine, održana je javna tribina „Ruđer Bošković u službi diplomacije Dubrovačke Republike“

Tribina je naslovljena prema istoimenoj knjizi hrvatskog diplomata Stjepana Špoljarića, koja je u povodu 300-te obljetnice rođenja velikana hrvatske znanstvene baštine, isusovca i Dubrovčanina Ruđera Josipa Boškovića (1711. – 1787.) priređena u Diplomatskoj akademiji te tiskana u nakladi Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske

Tribina je naslovljena prema istoimenoj knjizi hrvatskog diplomata Stjepana Špoljarića, koja je u povodu 300-te obljetnice rođenja velikana hrvatske znanstvene baštine, isusovca i Dubrovčanina Ruđera Josipa Boškovića (1711. – 1787.) priređena u Diplomatskoj akademiji te tiskana u nakladi Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

Nakon uvodne riječi Sergeja Morsana, predsjednika Hrvatskog diplomatskog kluba, prisutnima su se obratili recenzenti Špoljarićeve knjige akademici Vladimir Ibler i Žarko Dadić. Kao stručnjak za međunarodno pravo i međunarodne odnose akademik Ibler iznio je tezu da je prema kriterijima sudbene neovisnosti i provedbe vanjske politike diljem Mediterana kroz razgranatu konzularnu mrežu Dubrovačka Republika bila neovisna i suverena država. Kao zasigurno vodeći poznavatelj Boškovićeva opusa u Hrvatskoj akademik Dadić istaknuo je važnost proučavanja Boškovićeve korespondencije jer ona nedvojbeno dokazuje Boškovićev identitet Dubrovčanina i isusovca. Zahvaljujući dugogodišnjem istraživanju Boškovića, akademik Dadić je član Znanstvenog odbora zaduženog u okviru talijanske Akademije znanosti (Accademia Nazionale delle Scienze) u Rimu za pripremu Boškovićevih sabranih djela, što mu je omogućilo da utječe na znanstveno priznanje Boškovićeva hrvatskog identiteta od strane talijanskih znanstvenika.

U drugom dijelu tribine Stjepan Špoljarić se osvrnuo na konkretne Boškovićeve zasluge u promicanju i zaštiti vanjskopolitičkih interesa Dubrovačke Republike, koje je analitički izložio u svojoj knjizi. Na kraju tribine hrvatski diplomat Claude Grbeša, zadužen za odnose sa Svetom Stolicom, prisutne je detaljno upoznao s aktivnostima koje je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske poduzelo tijekom 2011. godine u cilju proslave Boškovićeve obljetnice. Među ovim aktivnostima ističu se: svečano polaganje vijenaca ispod Boškovićeva poprsja na Zrinjevcu na dan Boškovićeva rođenja 18. svibnja, pokretanje inicijative za tiskanjem zajedničke poštanske marke s Boškovićevim likom u izdanju Hrvatske i Vatikanske pošte, potpora u priređivanju izložbe o Boškoviću svečano otvorene 23. studenoga u britanskoj akademiji znanosti Royal Society u Londonu i izložbe svečano otvorene 5. prosinca u sjedištu UNESCO-a u Parizu, te organiziranje Međunarodnog znanstvenog simpozija o Boškoviću 10. prosinca na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu, kojom prigodom je otvorena izložba o Boškoviću i postavljena spomen ploča kao trajni znak sjećanja na Boškovića. Grbeša je također najavio i predstojeće aktivnosti hrvatske diplomacije u proslavi Boškovićeve obljetnice.



Priopćenja