Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović održao je u srijedu, 29. veljače 2012. godine, političke konzultacije s glavnim tajnikom u Ministarstvu europskih i međunarodnih poslova Republike Austrije dr. Johannesom Kyrleom

U razgovoru su obostrano istaknuti tradicionalno vrlo dobri i prijateljski odnosi dviju zemalja te dinamična suradnja na političkom i gospodarskom planu

U razgovoru su obostrano istaknuti tradicionalno vrlo dobri i prijateljski odnosi dviju zemalja te dinamična suradnja na političkom i gospodarskom planu, što potvrđuje i službeni posjet austrijskog saveznog predsjednika dr. Heinza Fischera sa suprugom Republici Hrvatskoj 1. ožujka 2012. godine. Na sastanku je bilo riječi i o mogućnostima unapređenja suradnje, posebice u kontekstu skorog članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji. Austrijska strana ponudila je Hrvatskoj prijenos svojih iskustava na stručnim razinama, a razmotrena je i mogućnost razmjene diplomatskog stažiranja.

Zamjenik ministrice Klisović i glavni tajnik Kyrle razmotrili su i stanje u jugoistočnoj Europi, iskazavši podršku nastojanjima zemalja regije za ulaskom u europsku integraciju. Glavni tajnik Kyrle naglasio je da Hrvatska može poslužiti kao uzor susjedima u regiji, te je u tom pogledu obostrano izražena spremnost za daljnjom suradnjom u prijenosu hrvatskih tranzicijskih iskustava zemljama jugoistočne Europe.

Sugovornici su razmijenili stavove i o značaju dunavske dimenzije i važnosti suradnje zemalja u okviru Strategije Europske unije za dunavsku regiju.



Priopćenja