Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjelovala je u ponedjeljak, 27. veljače 2012. godine, u Bruxellesu, na sastanku Vijeća ministara vanjskih poslova Europske unije

Na sastanku, koji je održan pod predsjedanjem visoke predstavnice Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, ministri su razgovarali o rezultatima dijaloga između Srbije i Kosova, u kontekstu donošenja odluke o dodjeli kandidatskog statusa Srbiji i izradi studije izvedivosti za Kosovo

"izvor: The Council of the European Union
ministrica vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Vesna Pusić, vicekancelar i savezni ministar za europske i međunarodne poslove Republike Austrije Michael Spindelegger i ministar vanjskih poslova Republike Slovenije Karl Erjavec"
Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjelovala je u ponedjeljak, 27. veljače 2012. godine, u Bruxellesu, na sastanku Vijeća ministara vanjskih poslova Europske unije.

Na sastanku, koji je održan pod predsjedanjem visoke predstavnice Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, ministri su razgovarali o rezultatima dijaloga između Srbije i Kosova, u kontekstu donošenja odluke o dodjeli kandidatskog statusa Srbiji i izradi studije izvedivosti za Kosovo. Ministrica Pusić kazala je pritom kako Hrvatska za zemlje jugoistočne Europe s europskom perspektivom ima najkorisnije iskustvo, te je spremna pomoći i pronaći oblike partnerstva za reforme u zemljama regije.

Na sastanku je razmotrena i aktualna situacija u Siriji te pooštravanje sankcija protiv sirijskog režima zbog nasilja prema civilima i sustavnog kršenja ljudskih prava. U raspravi o Siriji sudjelovala je i ministrica Pusić koja je pritom istaknula kako je Hrvatska odluku o sankcijama ugradila u svoj pravni poredak. Iako je to ozbiljno pitanje koje ima izravne posljedice za hrvatske gospodarske interese, ministrica Pusić poručila je kako je Hrvatska spremna stati na poziciji obrane ljudskih prava i sankcioniranja režima koji se na takav način ponaša prema svojim građanima. Ministrica je također rekla kako je za Europsku uniju iznimno važno da uspostavi suradnju sa svim predstavnicima opozicije u Siriji u kojoj trebaju biti zastupljeni predstavnici svih vjerskih i etničkih manjina.

Na marginama sastanaka Vijeća ministara vanjskih poslova ministrica Vesna Pusić sastala se s ministrom vanjskih poslova Republike Slovenije Karlom Erjavcem.



Priopćenja