Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Priopćenje

Tema sastanka bila je ponajprije vezana uz predstojeću regionalnu konferenciju norveških veleposlanika

Tema sastanka bila je ponajprije vezana uz predstojeću regionalnu konferenciju norveških veleposlanika iz zemalja jugoistočne Europe te predstavnika norveškog Ministarstva vanjskih poslova, koja će se održati u ponedjeljak, 20. veljače, u Zagrebu. U okviru konferencije ministrica Pusić također će održati govor na temu hrvatskih euroatlantskih integracijskih iskustava te perspektiva i ciljeva za zemlje jugoistoka Europe.

Ministrica Pusić istaknula je na sastanku kako je Hrvatska zainteresirana za prenošenje iskustava iz uspješnog modela regionalne suradnje koji ostvaruju Norveška i ostale skandinavske zemlje u okviru Nordijskog vijeća. Kroz takav oblik regionalne suradnje sve nordijske zemlje zadržavaju individualnost u pogledu članstva u pojedinim međunarodnim organizacijama i inicijativama, istovremeno dajući svoj doprinos u pogledu definiranja tema i područja suradnje od zajedničkog interesa.

Ministrica Pusić također je uputila zahvalu Norveškoj na brojnim oblicima pomoći koje je kontinuirano pružala Hrvatskoj od njezina samog osamostaljenja. To se prije svega odnosilo na gospodarsku i humanitarnu pomoć, suradnju u razvojnim projektima, pomoć u razminiranju kao jedan od najvećih donatora Hrvatskoj za takve operacije, te financiranje aktivnosti povezanih s hrvatskim pripremama za članstvo u Europskoj uniji.



Priopćenja