Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić primila je u petak, 10. veljače 2012. godine, veleposlanika Republike Makedonije u Republici Hrvatskoj Danča Markovskog

Bilateralni odnosi obostrano su ocijenjeni kao prijateljski i u stalnom usponu, a krajem ožujka bit će obilježena i 20. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa

Bilateralni odnosi obostrano su ocijenjeni kao prijateljski i u stalnom usponu, a krajem ožujka bit će obilježena i 20. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa. Također je izraženo zadovoljstvo dinamičnom suradnjom koja se odvija u okviru Američko-jadranske povelje te brojnih regionalnih inicijativa i foruma.

Ministrica Pusić istaknula je kako Hrvatska podupire što skorije dobivanje datuma početka pregovora Makedonije s Europskom unijom, te ulazak Makedonije u članstvo NATO-a, smatrajući to važnim i za stabilnost regije.

Veleposlanik Markovski zahvalio je Republici Hrvatskoj na pomoći i iskustvima koja su dosad pružena Makedoniji na putu prema euro-atlantskim integracija, te izrazio nadu u nastavak dobre suradnje i u budućnosti. Također je izrazio zadovoljstvo položajem makedonske manjine u Republici Hrvatskoj, te podsjetio kako je proteklih nekoliko godina ostvaren dodatni napredak u pogledu mogućnosti školovanja na makedonskom jeziku u osnovnim školama, a krajem 2008. pokrenut je i lektorat za makedonski jezik na riječkom Filozofskom fakultetu.

Sugovornici su se složili kako postoje potencijali za daljnja poboljšanja u području gospodarskih odnosa i trgovinske razmjene, posebice imajući u vidu činjenicu da na makedonskom tržištu djeluje preko 70 hrvatskih tvrtki. Na tom tragu s makedonske strane predloženo je osnivanje međuvladinog tijela za gospodarsku suradnju.

Veleposlanik Markovski također je izrazio nadu u što skoriji službeni posjet ministrice Pusić Makedoniji.

Priopćenja