Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić primila je u srijedu, 25. siječnja 2012. godine, veleposlanicu Australije u Republici Hrvatskoj Beverly Mercer

Sugovornice su izrazile zadovoljstvo vrlo dobrim bilateralnim odnosima, postignutima u velikoj mjeri zahvaljujući brojnoj hrvatskoj iseljeničkoj zajednici, koja predstavlja snažnu poveznicu između dviju država

Sugovornice su izrazile zadovoljstvo vrlo dobrim bilateralnim odnosima, postignutima u velikoj mjeri zahvaljujući brojnoj hrvatskoj iseljeničkoj zajednici, koja predstavlja snažnu poveznicu između dviju država. U međusobnim odnosima važnu ulogu ima i multilateralna suradnja te dijalog o globalnim pitanjima u čemu Hrvatska i Australija uspješno surađuju.

Veleposlanica Mercer uputila je čestitke na imenovanju ministrici Pusić, te izrazila uvjerenje u nastavak dobre suradnje, posebice imajući u vidu činjenicu da se ove godine obilježava 20. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Australije. Također je izrazila zadovoljstvo pozitivnim ishodom referenduma o članstvu Republike Hrvatske u Europskoj uniji, s nadom kako će se ulaskom Hrvatske u Uniju stvoriti dodatne prilike i za suradnju s Australijom.

Ministrica Pusić izvijestila je veleposlanicu Mercer o daljnjim koracima koji predstoje Hrvatskoj na putu prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji, prije svega vezanima uz predstojeću ratifikaciju Ugovora o pristupanju u Hrvatskom saboru, kao i izbor hrvatskih predstavnika-promatrača u Europskom parlamentu. Upoznala ju je i sa svojim sudjelovanjem na ovotjednom sastanku Vijeća ministara vanjskih poslova Europske, na kojem je Hrvatska po prvi puta bila zastupljena kao zemlja promatrač. U tom smislu istaknula je važnost hrvatskih eurointegracijskih iskustava za preostale zemlje jugoistočne Europe, kao i iskustava u postkonfliktnoj institucionalnoj izgradnji za zemlje južnog Mediterana.

Na sastanku je također bilo govora o daljnjem razvoju suradnje između Hrvatske i Australije u području znanosti i tehnologije, te turizma, posebice imajući u vidu činjenicu da je prošle godine preko 80 tisuća australskih turista posjetilo Hrvatsku.



Priopćenja