Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Hrvoje Marušić primio je u srijedu, 18. siječnja 2012. godine, češko izaslanstvo predvođeno Petrom Vagnerom, direktorom Međunarodnog višegradskog fonda

Tema sastanka bila je prijedlog zemalja Višegradske skupine (Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka) za osnivanje Fonda za Zapadni Balkan.

Jačanje pružanja podrške integracijskim procesima u zemljama Zapadnog Balkana jedan je od prioriteta aktualnog češkog predsjedanja Višegradskom skupinom. Na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja višegradske četvorke, Slovenije i zemalja Zapadnog Balkana, održanom u studenome 2011. godine u Pragu, iskazana je spremnost zemalja Višegradske skupine da prema uzoru na vrlo uspješan Međunarodni višegradski fond pruže inicijalnu pomoć u osnivanju sličnog fonda za zemlje Zapadnog Balkana. Primarna zadaća Fonda bilo bi financiranje obrazovnih, kulturnih, financijskih, istraživačkih projekata, kao i projekta razmjene studenata, turističke i prekogranične suradnje u regiji. Korisnici fonda bile bi različite strukture civilnog društva, neprofitne udruge i jedinice lokalne samouprave.

Pomoćnik ministrice Marušić istaknuo je kako Hrvatska visoko cijeni ukupnu potporu dobivenu od zemalja Višegradske skupine za vrijeme procesa pristupanja Europskoj uniji, te zahvalio češkom izaslanstvu na proaktivnom prijedlogu za osnivanje Fonda za Zapadni Balkan, koji bi mogao biti učinkoviti regionalni instrument daljnjeg razvoja društva u zemljama potencijalnim korisnicama, kao i poticaj za nove oblike projektne suradnje zemalja u regiji.



Priopćenja