Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić primila je u srijedu, 18. siječnja 2012. godine, ministra vanjskih poslova Kraljevine Švedske Carla Bildta koji je boravio u službenom posjetu Republici Hrvatskoj

Izrazivši čast i zadovoljstvo dolaskom švedskog ministra Bildta u Hrvatsku, ministrica Pusić naznačila je i kako je to ujedno i prvi diplomatski posjet visokog ranga otkada je nova Vlada Republike Hrvatske preuzela dužnost

Izrazivši čast i zadovoljstvo dolaskom švedskog ministra Bildta u Hrvatsku, ministrica Pusić naznačila je i kako je to ujedno i prvi diplomatski posjet visokog ranga otkada je nova Vlada Republike Hrvatske preuzela dužnost. Iskazala je zahvalu Kraljevini Švedskoj i ministru Bildtu na odličnoj suradnji, a posebice angažmanu tijekom švedskog predsjedavanja Unijom 2009. godine u vidu pomoći Hrvatskoj i Sloveniji za pronalaženjem rješenja graničnog pitanja i prestankom blokade hrvatskih pregovora.

Tijekom sastanka, ministrica Pusić i ministar Bildt razgovarali su i o predstojećem referendumu za pristupanje Hrvatske u članstvo u Europskoj uniji koji će svojim pozitivnim ishodom omogućiti Hrvatskoj da bude prva zemlja u jugoistočnoj Europi pred vratima Europske unije. Ministrica Pusić najavila je i svoje sudjelovanje na sastanku Vijeća ministara vanjskih poslova Europske unije početkom idućeg tjedna u Bruxellesu, na kojem će Hrvatska po prvi puta biti zastupljena.

Ministar Bildt iskazao je zadovoljstvo posjetom te nastavkom dijaloga s ciljem daljnjeg unapređenja bilateralnih odnosa koje je ocijenio vrlo dobrima. Naglasio je kako je Kraljevina Švedska kontinuirano tijekom godina pružala potporu Hrvatskoj na njezinom putu prema članstvu u Uniji, te izrazio stav kako će hrvatski glas biti važan u Vijeću ministara, ali i šire u tijelima Europske unije.

Ministri su razmijenili stajališta i o nizu tema u područjima regionalne suradnje te situacije u jugoistočnoj Europi, s naglaskom na obostrani interes zemalja za razvojem bilateralnih odnosa.



Priopćenja