Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ravnatelj Uprave za susjedne zemlje i jugoistočnu Europu Davor Vidiš sudjelovao je u srijedu, 14. prosinca 2011. godine, u Tirani, na sastanku Partnerske komisije Američko-jadranske povelje zajedno s predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država, Republike M

Na sastanku se razgovaralo o sigurnosnom okruženju u jugoistočnoj Europi, suradnji kao jamstvu regionalne sigurnosti, politici otvorenih vrata Sjevernoatlantskog saveza i javnoj potpori članstvu, te racionalizaciji obrambenih proračuna

Na sastanku se razgovaralo o sigurnosnom okruženju u jugoistočnoj Europi, suradnji kao jamstvu regionalne sigurnosti, politici otvorenih vrata Sjevernoatlantskog saveza i javnoj potpori članstvu, te racionalizaciji obrambenih proračuna.

Ravnatelj Vidiš je, uz ostalo, sigurnosnu situaciju u jugoistočnoj Europi ocijenio zadovoljavajućom, ali i upozorio na krizna žarišta poput Kosova. Rekao je kako je NATO svjestan odgovornosti prema zemljama regije koje žele ostvariti članstvo, te izrazio uvjerenje kako će njihove euroatlantske aspiracije biti odgovarajuće vrednovane na čikaškom summitu Sjevernoatlantskog saveza u svibnju iduće godine.

Američko-jadranska Povelja potpisana je u svibnju 2003. godine u Tirani, s ciljem priprema Hrvatske, Makedonije i Albanije za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu. Bosna i Hercegovina i Crna Gora u članstvo Povelje primljene su u prosincu 2008. godine.



Priopćenja