Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik Andrej Plenković održao uvodno izlaganje u okviru predavanja na temu „Pristupni ugovor i pristupanje Hrvatske Europskoj uniji“, u organizaciji Sveučilišta u Zagrebu i Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj, a uz podršku rektora prof

Državni tajnik Plenković naglasio je da Ugovor o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji predstavlja jedan od najvažnijih međunarodnih ugovora čije je sklapanje i stupanje na snagu pravna pretpostavka za ostvarivanje članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji

Državni tajnik Plenković naglasio je da Ugovor o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji predstavlja jedan od najvažnijih međunarodnih ugovora čije je sklapanje i stupanje na snagu pravna pretpostavka za ostvarivanje članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji. Objasnio je kronologiju izrade, strukturu i sadržaj Ugovora te predstojeće prave radnje potrebne za ratifikacije Ugovora u Hrvatskoj i državama članicama EU.

Istaknuo je da je potpisivanjem Ugovora 9. prosinca ove godine Hrvatska promijenila status iz zemlje kandidatkinje u zemlju pristupnicu, te je ujedno dobila pravo sudjelovanja u radu institucija Europske unije u svojstvu aktivnog promatrača.

Uvodna izlaganja održali su prof. dr. sc. Siniša Rodin, predstojnik Katedre za Europsko javno pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu, i veleposlanik Paul Vandoren, šef Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj, nakon čega je uslijedila rasprava.



Priopćenja