Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik Mario Nobilo sudjelovao je na ministarskom sastanku UNHCR-a povodom obilježavanja 60. godišnjice Konvencije Ujedinjenih naroda o statusu izbjeglica i 50. godišnjice Konvencije Ujedinjenih naroda o smanjenju broja osoba bez državljanstva

U svom izlaganju državni tajnik Nobilo pozdravio je ovu prigodu kao priliku da se sve države članice Ujedinjenih naroda ponovno obvežu na vjerno poštivanje navedenih Konvencija

U svom izlaganju državni tajnik Nobilo pozdravio je ovu prigodu kao priliku da se sve države članice Ujedinjenih naroda ponovno obvežu na vjerno poštivanje navedenih Konvencija. Državni tajnik se posebno osvrnuo na napore koje u tom smislu ulaže Republika Hrvatska, uključujući i nedavnu ratifikaciju Konvencije o smanjenju broja osoba bez državljanstva iz 1961. godine. Hrvatska je preuzela i ulogu regionalnog predvodnika u promociji zaštite osoba bez državljanstva. U tu svrhu, u Zagrebu je krajem listopada održana regionalna Konferencija o pribavljanju civilne dokumentacije i sprječavanju slučajeva osoba bez državljanstva, a tom prilikom usvojenom Zagrebačkom deklaracijom utvrđen je niz mjera za olakšavanje pristupa dokumentima osobama bez državljanstva - posebice ranjivoj skupini – Romima, na lokalnoj i regionalnoj razini, s krajnjim ciljem konačnog smanjivanja broja osoba bez državljanstva.

Državni tajnik osvrnuo se također na Zajedničku deklaraciju usvojenu 7. studenoga 2011. godine u Beogradu, kojom je definiran okvir za konačno rješavanje izbjegličkog pitanja u regiji. Deklaracijom je potvrđen Zajednički regionalni program trajnih rješenja za izbjeglice i raseljene osobe, s naglaskom na ranjive osobe u potrebi. Posebno je istaknuo da je ovaj regionalni projekt postavio nove standarde regionalne suradnje po pitanju izbjeglica na humanitaran i depolitiziran način, koji može poslužiti i kao model za druge regije. U tom smislu pozdravio je i održavanje Donatorske konferencije sljedeće godine u Sarajevu.

Ministarski sastanak okupio je brojna izaslanstva na ministarskoj razini. Skup je otvorio Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za izbjeglice Antonio Guterres. Države su u završnom dokumentu potvrdile privrženost standardima dviju konvencija, te su se obvezale na daljnje napore u rješavanju pitanja raseljenih osoba i osoba bez državljanstva, u skladu s novim globalnim izazovima.



Priopćenja