Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sudjelovao je u srijedu, 7. prosinca 2011. godine, u Bruxellesu, na ministarskom sastanku Sjevernoatlantskog vijeća NATO-a

Sastanak je tematski posvećen stanju u Afganistanu i jugoistočnoj Europi, s naglaskom na situaciju na Kosovu

Sastanak je tematski posvećen stanju u Afganistanu i jugoistočnoj Europi, s naglaskom na situaciju na Kosovu, kao i pripremama za summit NATO-a u Chicagu 2012. godine.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen uvodno se zahvalio potpredsjedniku Vlade i ministru vanjskih poslova i europskih integracija Gordanu Jandrokoviću na uspješnoj suradnji i ponosnom predstavljanju Hrvatske u NATO-u, istaknuvši kako je Republika Hrvatska upravo za vrijeme njegovog ministarskog mandata ostvarila članstvo u Savezu.

Ministar Jandroković izrazio je zabrinutost stanjem na Kosovu, napomenuvši kako je ono dugoročno neodrživo te svakako mora biti uskoro riješeno. Istaknuo je pritom kako je uloga KFOR-a bila ključna u sprječavanju eskalacije sukoba i potvrdila potrebu daljnje vojne nazočnosti. Ocijenivši neprihvatljivim nasilje prema pripadnicima KFOR-a i EULEX-a, poručio je kako se na taj način dovodi u pitanje i stabilnost čitave regije.

U tom kontekstu ministar Jandroković istaknuo je važnost strateških poruka svih triju strana - Srbije, Kosova i međunarodne zajednice. Od Srbije se očekuje jasna i konstruktivna poruka rješavanja sukoba kroz mirni dijalog. Nadalje, od kosovskih vlasti se očekuje daljnje fokusiranje na tumačenje planova o poboljšanju životnog standarda i osiguranja bolje budućnosti za sve svoje građane. Naposljetku, važno je da i poruke koje dolaze od same međunarodne zajednice budu jedinstvene, koordinirane i dogovorene na svim razinama i između različitih aktera, prije svega NATO-a i EU-a. Sve te poruke moraju biti praćene i konkretnim aktivnostima, zaključio je ministar Jandroković.

Tijekom dana ministri vanjskih poslova raspravit će i ostale tematske okvire narednog summita NATO-a koji će se održati u Chicagu u svibnju sljedeće godine. U tom smislu razmotrit će pitanja suradnje na području proturaketne obrane te odnose NATO-a i Rusije, a raspravit će i aktualnu situaciju u zemljama sjeverne Afrike i Bliskog istoka i suradnju s državama NATO partnerima.



Priopćenja