Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik za politička pitanja dr.sc. Mario Nobilo sudjelovao je u ponedjeljak, 5. prosinca 2011. godine, na Međunarodnoj konferenciji o Afganistanu u Bonnu.

Predstavnici međunarodne zajednice, među kojima je 85 država i 15 međunarodnih organizacija, obvezali su se zajedno s Afganistanom na produbljivanje i širenje njihovog povijesnog partnerstva u predstojećem razdoblju i nakon 2014. godine

Predstavnici međunarodne zajednice, među kojima je 85 država i 15 međunarodnih organizacija, obvezali su se zajedno s Afganistanom na produbljivanje i širenje njihovog povijesnog partnerstva u predstojećem razdoblju i nakon 2014. godine. Obnovljeno savezništvo sadrži čvrste međusobne obveze iz područja javne uprave, sigurnosti, mirovnog procesa, ekonomskog razvoja i regionalne suradnje.

Državni tajnik Nobilo istaknuo je važnost holističkog pristupa Afganistanu, poručivši kako razvoj bez sigurnosti nije moguć, dok je sigurnost bez razvoja samo privremena. Posebno ohrabrujućim smatra dobre rezultate prijenosa odgovornosti za sigurnost zemlje s međunarodnih snaga na afganistanske snage sigurnosti, koje obučavaju i hrvatski instruktori. Posebno je izdvojio napredak u društvenom sektoru, gdje danas školu pohađa sedam puta više djece nego prije deset godina, od toga 40 posto djevojčica koje prije nisu imale pravo na školovanje. Zaključio je da će društveni razvoj u konačnici osigurati nepovratnost i ostalih pozitivnih promjena.

Konferencija o Afganistanu obilježila je desetu godišnjicu povijesnog sastanka u Bonnu održanog 2001. godine, koji je postavio temelje današnjeg partnerstva između Afganistana i međunarodne zajednice. Okupljeni ministri i ostali visoki dužnosnici međunarodne zajednice i Afganistana složili su se da je u proteklih deset godina postignut značajan napredak, veći nego u bilo kojem razdoblju povijesti Afganistana. Također, izrazili su predanost izgradnji stabilne i prosperitetne budućnosti Afganistana i nakon povlačenja međunarodnih vojnih snaga krajem 2014. godine.



Priopćenja