Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ravnatelj Uprave za potporu procesu pristupanja Europskoj uniji Zvonimir Frka-Petešić predvodio je hrvatsko izaslanstvo 1. i 2. prosinca 2011. godine u Parizu na 27. ministarskoj konferenciji Međunarodne organizacije Frankofonije.

Ravnatelj Frka-Petešić, ujedno i član Nacionalnog povjerenstva za Frankofoniju, podsjetio je prisutne dužnosnike

Ravnatelj Frka-Petešić, ujedno i član Nacionalnog povjerenstva za Frankofoniju, podsjetio je prisutne dužnosnike Međunarodne organizacije Frankofonije i predstavnike država članica, pridruženih članica i promatrača, da će Republika Hrvatska 9. prosinca u Bruxellesu potpisati Ugovor o pristupanju Europskoj uniji, te 1. srpnja 2013. godine postati 28. članica Europske unije, odnosno njezina 16. članica institucionalno povezana s Međunarodnom organizacijom Frankofonije. Na taj će način porasti prisutnost francuskog jezika u institucijama Europske unije, ponajviše zahvaljujući dugogodišnjem provođenju programa učenja francuskog jezika uz potporu Međunarodne organizacije Frankofonije i njezinih članica: Francuske, Francuske zajednice u Belgiji i Velikog vojvodstva Luksemburg. Kao rezultat toga programa navodi se velik broj hrvatskih državnih službenika i diplomata s visokom razinom znanja francuskog jezika.

Također je spomenut značaj poznavanja francuskog jezika na području pravosuđa, a u svjetlu članstva u Europskoj uniji i prakse Europskog suda, kao i pri transponiranju europskih direktiva i propisa u hrvatsko zakonodavstvo.

Istaknut je frankofoni diplomatski seminar koji, u suradnji Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, francuske Nacionalne visoke škole za javnu upravu i Međunarodne organizacije Frankofonije, okuplja diplomate iz zemalja članica Europske unije, kao i drugih zemalja na putu prema članstvu. Postoji interes da se njegov međunarodni karakter proširiti i na izvaneuropske države, posebice na one s južne obale Mediterana, te na taj način pomogne daljnjoj demokratizaciji tog dijela svijeta.

Izražena je zahvala Švicarskoj na izvanrednom radu tijekom dvogodišnjeg predsjedanja, ponajprije u organizaciji sastanka na vrhu u Montreuxu 2010. godine. Demokratska Republika Kongo odsad je službeno preuzela predsjedništvo Međunarodne organizacije Frankofonije. U tom smislu, izražene su želje za uspjehom predstojećeg sastanka na vrhu Frankofonije koji će se planira 13. i 14. listopada 2012. godine u Kinshasi.

Ponavljajući predanost hrvatskih vlasti vrijednostima koje promiče Međunarodna organizacija Frankofonije, te izražavajući potporu snaženju učenja francuskog jezika u Hrvatskoj, ravnatelj Frka-Petešić je zaželio da se Međunarodna organizacija Frankofonije uključi u proslavu ulaska Hrvatske u Europsku uniju, uvrstivši francusku riječ hrvatskog podrijetla – kravatu – na popis deset francuskih riječi godine.

Frankofonija. Međunarodna organizacija Frankofonije je međunarodna organizacija koja okuplja 75 država i pokrajina (53 redovnih članica, 3 pridružene članice i 19 članica u statusu promatrača), ukupno s oko 890 milijuna ljudi na svim kontinenatima. Dužnost glavnog tajnika obnaša nekadašnji predsjednik Senegala Abdou Diouf. Sastanci na vrhu održavaju se svake dvije godine; prethodni je održan 2010. u Montreuxu (Švicarska). Hrvatski sabor postao je 2008. član Parlamentarne skušptine Frankofonije. U 2010. godini, Međunarodna organizacija Frankofonije je, zajedno sa svojim partnerima, financirala aktivnosti u Hrvatskoj u iznosu od 88 380 eura.

Francuski jezik se širi; prema podacima Međunarodne organizacije Frankofonije: trenutačno u svijetu ima oko 220 milijuna frankofona, a očekuje se da ih 2050. godine, bude pola milijarde. Francuski je službeni ili radni jezik u 32 države, treći je jezik na Internetu i jedini jezik pored engleskog koji se uči u gotovo svim zemljama svijeta. U Europskoj uniji, francuski je drugi po redu materinski jezik prema broju govornika (16 %), odmah poslije njemačkog (23 %) i ispred engleskog (15,9 %).

Sve veća prisutnost francuskog jezika u Hrvatskoj. Pored redovnog školskog sustava, učenje francuskog jezika u Hrvatskoj oslanja se i na čitav niz komplementarnih ustanova i mehanizama, poput Francuskog instituta u Zagrebu, mreže od ukupno pet Alliance française diljem Hrvatske, dvojezičnih hrvatsko-francuskih gimnazija i nastava, Europskog frankofonskog ljetnog sveučilišta u Rijeci, jezičnih stažiranja, ili stručnih studija na francuskoj Visokoj školi za javnu upravu (ENA).

Od 2005. dodijeljeno je preko 1800 diploma polaznicima općih ili specijaliziranih tečajeva francuskog jezika. Sve većoj zastupljenosti francuskog jezika u Hrvatskoj pridonose i Dani frankofonije koji se u Hrvatskoj obilježavaju tijekom cijelog ožujka.


Govor ravnatelja Uprave za potporu procesu pristupanja Europskoj uniji MVPEI RH Zvonimira Frke-Petešića na 27. ministarskoj konferenciji Međunarodne organizacije Frankofonije



Priopćenja