Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik Andrej Plenković otvorio je Plenarni skup Radne zajednice Alpe−Jadran

Suradnja Republike Hrvatske u Radnoj zajednici Alpe−Jadran ima trideset i tri godine dugu tradiciju

Suradnja Republike Hrvatske u Radnoj zajednici Alpe−Jadran ima trideset i tri godine dugu tradiciju. Održavanjem ovog sastanka visokih predstavnika članica Radne zajednice Alpe−Jadran zaključena je prva godina hrvatskog dvogodišnjeg predsjedanja. Na sastanku su sudjelovali predstavnici članica: Gradišće, Koruška, Štajerska, Furlanija-Julijska krajina, Veneto i Slovenija.

Državni tajnik Plenković je istaknuo značaj i ulogu Radne zajednice Alpe−Jadran u povijesnim trenutcima osamostaljenja hrvatske države. Ona je predstavljala međunarodni forum koji je Hrvatskoj pružio mogućnosti političkog nastupa i stjecanje podrške međunarodne zajednice.

Državni tajnik Plenković je izložio glavne programske orijentacije hrvatskog predsjedanja te je naglasio da će se suradnja u okviru Radne zajednice Alpe−Jadran nastaviti sukladno zajedničkim okvirima politika Europske unije i dinamici europskih integracijskih procesa.

Radna zajednica Alpe−Jadran osnovana je 1978. godine s ciljem zajedničke promocije regije podijeljene političkim razlikama. Završetak hrvatskih pregovora i skorašnje ostvarenje punopravnog članstva u Europskoj uniji predstavlja novi poticaj nastavku suradnje, uzajamnosti i prijateljstva s regijama iz srednjoeuropskog susjedstva.



Priopćenja